Het gezin van illegale Servische migranten dat onlangs was weggelopen uit de open gezinswoning (FITT) waarin ze geplaatst waren, is gevat. Dat meldt De Standaard. Ze zullen nu opnieuw in het gesloten centrum van Steenokkerzeel geplaatst worden, waaruit ze enkele dagen geleden vrijgelaten werden omdat hun maximale opsluitingstermijn van 28 dagen overschreden was.

Onlangs werden in het gesloten centrum voor uitgewezen asielzoekers in het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel zogenaamde ‘family units’ geïntroduceerd. Dat zijn speciale woningen die ontworpen zijn voor gezinnen met kinderen waarvan de asielprocedure afgelopen is. In Steenokkerzeel wachten ze op de repatriëring naar hun thuisland.

In het verleden werd ons land al op de vingers getikt vanwege het opsluiten van kinderen, daarom werden de woonunits speciaal ontworpen op maat van gezinnen met kinderen en krijgen ze meer privacy en vrijheid. Daarnaast zijn er ook een speel- en ontspanningsweide en kunnen de kinderen er les volgen. Er worden ook activiteiten georganiseerd en de gezinnen kunnen gratis contact hebben met hun advocaat.

Opnieuw gevlucht

Toch zijn de family units bijzonder controversieel in ons land. Toen enkele weken geleden voor het eerst een illegaal gezin in zo’n family unit geplaatst, zorgde dat dan ook voor de nodige ophef. Met behulp van 15 hulporganisaties startte het Servische allerlei juridische procedures op. Het juridisch getouwtrek in die zaak zal naar alle waarschijnlijkheid snel een jaar in beslag nemen, waardoor de maximale opsluitingstermijn van 28 dagen overschreden werd en het gezin vrijgelaten moest worden.

Het gezin werd in een open gezinswoning (FITT) geplaatst, in afwachting van hun uitwijzing. Ze zijn immers al uitgeprocedeerd sinds 2013. In het verleden ging het gezin al tot twee keer toe lopen uit zo’n open terugkeerwoning, en ook deze keer duurde het niet lang voor het gezin de benen nam en wegvluchtte.

Enkele uren nadat dat nieuws bekend raakte, werd het Servische gezin teruggevonden door de lokale politie in Kruibeke. “We hadden aanwijzingen dat ze daar bij vrienden verbleven, en dat bleek te kloppen”, stelt een woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken aan De Standaard.

Het gezin zal opnieuw in het gesloten centrum in Steenokkerzeel geplaatst worden. “Ze hebben zich immers onttrokken aan hun verwijderingsmaatregel”, aldus de woordvoerder. “Ze worden teruggebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Daar kunnen ze opnieuw maximum 28 dagen worden vastgehouden, in afwachting van de afhandeling van hun asielaanvraag.”

ADVERTENTIE