Voor Waals minister-president Willy Borsus (MR) is het duidelijk: de focus moet nu op de economie liggen. “Wij willen vandaag geen nieuw debat over onze instellingen. Onze prioriteit is economische relance, en niet een nieuwe staatshervorming”, stelt hij tegenover De Zondag.

Eind mei, tijdens zijn ‘État de la Wallonie’ – de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Septemberverklaring, ook wel ‘state of the union’ genoemd – brak de Borsus in het bijzijn van zijn collega’s en wetsmakers een lans voor “een sterker, verhevener en grootser Wallonië” . In plaats van een meer klassieke ‘goednieuwsshow’ stelde hij dat Wallonië veertien jaar achter [loopt] op Vlaanderen“Er zijn hoopgevende perspectieven, maar eerlijk gezegd: we zijn nog ver van waar we moeten zijn”zo citeerde De Standaard de liberaal eerder dit jaar.

Borsus: “Geef me vijf jaar”

Hoewel Wallonië op Vlaanderen achterloopt, is niet alles volgens Borsus slecht. “Ik zie veel sectoren die bloeien, die durven vernieuwen. Wij willen die beter ondersteunen. Ook de export groeit”, stelt hij tegenover De Zondag. Zijn ambitie? Wallonië in de Europese middenmoot krijgen.

Naar eigen zeggen heeft hij daar vijf jaar voor nodig. “Dan moet de herstelbeweging van Wallonië zichtbaar zijn voor iedereen. Ik zeg niet dat we op vijf jaar tijd alle achterstand zullen opgehaald hebben, maar de relance moet wel duidelijk zijn”, stelt de Waalse regeringsleider.

Geen debat over nieuwe staatshervorming

Een nieuwe staatshervorming is voor Borsus toekomstmuziek. “Onze prioriteit is economische relance, en niet een nieuwe staatshervorming”, klinkt het. Wel zal de Zesde Staatshervorming volgens de liberaal niet de laatste zijn. “Ooit zal er opnieuw een debat gevoerd worden over onze instellingen. Dat kan gaan over de parlementen, maar evenzeer over de toekomst van de provincies, het aantal mandatarissen, vrijwillige fusie van gemeenten, etcetera”, stelt hij tegenover De Zondag.

Daarnaast heeft volgens Borsus de Zesde Staatshervorming de transfers “opgelost”. “De solidariteitsmechanismen liggen vast. De transfers zijn verminderd. Het is nu in ieders belang dat Wallonië weer groeit”, klinkt het.