Amerika zou vanaf maandag het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) als illegitiem bestempelen, aldus Reuters. De nationale veiligheidsadviseur John Bolton zou in een speech zelfs met sancties dreigen tegen het ICC indien het Hof verder inzet op een onderzoek naar oorlogsmisdaden van Amerikanen in Afghanistan.

De Verenigde Staten zullen alle mogelijke stappen zetten om onze burgers te beschermen tegen deze onwettige rechtbank”, aldus Bolton in de geplande speech. Als er toch een zaak wordt aangespannen tegen een Amerikaanse militair, dan wil de VS de rechters een inreisverbod opleggen en hun financiële tegoeden bevriezen. “Wij willen niet samenwerken met de ICC. We zullen ons niet aansluiten bij het ICC. We laten het ICC doodbloeden. Wat ons betreft is het ICC al dood.

Nooit geratificeerd

Rusland en de VS ondertekenden het oprichtingsverdrag van het ICC in 1998, maar ratificeerden het nooit. Bolton is altijd een hevig tegenstander geweest van de handelswijze van het ICC. Amerika zou ook meer gebruik maken van bindende bilaterale akkoorden om uitleveringen van Amerikanen naar Den Haag tegen te werken.

PLO

Er wordt ook verwacht dat het kantoor van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) zal gesloten worden in Washington. De Wall Street Journal beweert dat de Amerikaanse regering het kantoor niet zal open houden omdat de Palestijnen weigeren om directe en zinvolle onderhandelingen op te starten met Israël. De PLO van zijn kant riep het ICC op om vermeende oorlogsmisdaden van Israël te onderzoeken.