Zowel bij de politie als bij de linkse ngo’s die migranten opvangen in het Brusselse Maximiliaanpark vreest men voor meer geweld. Maandag werd een agent neergestoken door een illegaal in het beruchte park in Brussel. Illegale transitmigranten die op snelwegparkings worden opgepakt door de politie, worden vaak na 24 uren vrijgelaten en door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) afgezet bij het asielloket in Brussel, tegenover het park. Die migranten komen dan bij hun lotgenoten kamperen in het park, ook al waren ze eerder in Calais. “We importeren Calais letterlijk naar de hoofdstad van Europa”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws. En dat kan voor nog meer geweld zorgen, waarschuwt men.

Maandag werd een agent gestoken door een illegaal in het Maximiliaanpark in Brussel. Het incident kadert in een lange reeks van overlast, criminaliteit en geweld rond het park en station Brussel-Noord, waar veel illegalen rondhangen. Vorige week werd dan weer bekend dat de DVZ illegale ‘sans-papiers’ vrijlaat uit gesloten centra om plaats te maken voor opgepakte illegale transitmigranten. Maar ook die laatsten komen veelal al snel weer vrij. Dit alles zorgt voor angst bij vrijwilligers die in het park werken en de politie in Brussel.

Na steekincident Maximiliaanpark: “Wat is het nut van die ‘ontradende acties’?”

De politievakbond NSPV heeft het zelfs over een ‘spiraal van geweld’, zo parafraseert Het Laatste Nieuws“Zeker nu DVZ vrijgelaten migranten uit het ‘afhandelcentrum’ afzet in het Maximiliaanpark”, zo vertelt NSPV-afgevaardigde Mario Thys. “De laatste week zien we een plotse toename van zo’n tachtig migranten. Wat is dan het nut van die ‘ontradende acties’?”

Hij wordt bijgestaan door Mehdi Kassou van het linkse ‘Burgerplatform’ dat migrantenopvang organiseert in het park. “[M]igranten vertrekken met smokkelaars van Calais naar Vlaamse snelwegparkings. Daar pakt de politie ze op […]. Als ze na 24 uur vrijkomen, brengt DVZ ze naar Brussel. De migranten […] zien mensen in het park zitten en sluiten zich aan. We importeren dus létterlijk migranten uit Calais”, zo licht Kassou Het Laatste Nieuws in. Hij waarschuwt voor het bijhorende gevaar: “Afgelopen week was er nog een steekpartij. De dader was een Afghaan, die voordien verbleef in Calais. […] De mannen die uit Calais komen, kennen ons niet en dus hebben we er geen vat op. Ze hebben geen geduld […] en zijn sneller agressief, dat eindigt in drama’s.”

(Lees verder onder de tweet.)

Kassou stelt zich tenslotte vragen bij het beleid dat gevoerd wordt door Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die onlangs verkeerdelijk ontkende dat er geen criminelen bij de vrijgelaten illegalen uit de gesloten centra van Merksplas, Steenokkerzeel en Brugge waren“[A]ls ze mensenhandel willen bestrijden, waarom brengen ze migranten dan naar het park waar de mensensmokkelaars zich volgens Jambon ophouden?”