George Papadopoulos, een voormalig adviseur van de presidentscampagne van Donald Trump, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van veertien dagen, een boete van 9.500 dollar en 200 uren gemeenschapsdienst. 

Papadopoulos was een onbetaald adviseur en kwam in het centrum van de belangstelling door het onderzoek naar vermeende Russische inmenging. Hij was de eerste die schuldig pleitte in het onderzoek van Mueller. Gedeclassificeerde documenten tonen aan dat zijn contacten mee aan de basis lagen van het onderzoek van de FBI in 2016 naar mogelijke samenwerking tussen Moskou en Trump. Via via had Papadopoulos geruchten opgevangen over mogelijk bezwarend materiaal van de Russen over Hillary Clinton. Over die contacten loog hij initieel tegen de FBI en daar werd hij nu voor veroordeeld.

Leugen

De rechter gaf ook mee dat hij geloofde dat het Papadopoulos speet maar hij geen voorwaardelijke straf gaf omdat het een ernstige zaak is te liegen tegen de FBI. De rechter benadrukte dat er geen reden was om te denken dat Papadopoulos loog om Russen te beschermen, maar enkel zijn eigenbelang wilde dienen om te kunnen werken in het Witte Huis. “Geen nobele leugen” volgens Rechter Randy Moss.

Met de lichte straf gaat de rechter in tegen Mueller die zei dat de leugen het onderzoek had geschaad. Ook het narratief in de pers, dat het schuldig pleiten door Papadopoulos enorme gevolgen kon hebben, lijkt ook begraven.

2 maten

Diezelfde afweging over liegen werd opvallend genoeg niet gemaakt toen medewerkers van Clinton in het verleden logen tegen de FBI. Cheryl Mills en Huma Abedin vertelden tegen de FBI dat ze niet op de hoogte waren van de server van Clinton. Nochtans bestaan er mails waarin ze net dat bespraken. De leidende onderzoeker in die zaak was de omstreden Peter Strzok.

Het is de tweede veroordeling in de zaak rond Russische inmenging en nog altijd kon men geen bewijs aanbrengen die samenwerkingen tussen het Kremlin en Trump aantonen. Eerder dit jaar werd Paul Manafort nog veroordeeld wegens enkele belastinginbreuken uit een ver verleden.