Gisteren organiseerde de Vlaamse Volksbeweging (VVB) in faciliteitengemeente Ronse een antifaciliteitenbijeenkomst. Op dat evenement ijverde de VVB voor een ééntalig Vlaanderen en (bijgevolg) een ondubbelzinnige afschaffing van de taalfaciliteiten. 

De Ronsenaars wonen al sinds 1962 in een faciliteitengemeente. Het gevolg? Franstalige inwoners kunnen in hun moedertaal een beroep doen op de gemeentelijke overheid. Veel (Nederlandstalige) Ronsenaars zijn deze taalfaciliteiten evenwel liever kwijt dan rijk. Zo brengen ze extra kosten mee en kan de stad – ook al geeft de Vlaamse overheid in dat scenario 500 euro schuldkwijtschelding per inwoner –  niet met een andere gemeente fusioneren. Daarnaast bestaan de faciliteiten al ettelijke decennia. Oorspronkelijk echter, waren ze bedoeld als tijdelijke maatregel.

Politieke reactie?

Hoog tijd om daar komaf mee te maken, vonden eind vorig jaar haast alle politieke partijen in Ronse exclusief de sp.a. Het gevolg? De gemeenteraad vroeg (voor de tweede keer) aan de regering om de taalfaciliteiten af te schaffenHendrik Vuye en Veerle Wouters (V&W) steunden meteen de oproep van de Ronsenaars. Door Ronse uit het lijstje van de faciliteitengemeenten te halen, zou het probleem volgens Vuye zelfs zonder grondwetswijziging kunnen worden opgelost.

Wishful thinking, reageerde N-VA-fractieleider Peter De Roover. “Vuye kan zeer goed technische voorstellen doen die praktisch onhaalbaar zijn”. Wat bleek? Even later diende de N-VA-fractie een gelijkaardig wetsvoorstel in om de taalfaciliteiten te schrappen. Vuye suggereerde echter nog een andere oplossing. “Voor de Brusselse burgemeesters is de taalwetgeving al jaren een vodje papier! Wat de Brusselaars kunnen, dat kunnen de Ronsenaars ook”, klonk het.

(Lees verder onder de tweet.)

“Afschaffen die (koe)handel”

Sinds maart dit jaar verdwenen de taalfaciliteiten evenwel van de politieke agenda. Met een antifaciliteitenbijeenkomst met getuigenissen en toespraken uit Ronse en de Vlaams-Brabantse Rand probeerde de Vlaamse Volksbeweging daar gisteren verandering in aan te brengen. “De VVB en héél wat Vlamingen met hen stellen vandaag klaar en duidelijk: afschaffen die (koe)handel”, klonk het in een persmededeling. Volgens de VVB moet er verder worden geijverd voor de ééntaligheid van Vlaanderen en de correcte toepassing van de taalwetgeving.

Toen bekend raakte dat de VVB een antifaciliteitenbijeenkomst ging organiseren, reageerde niet iedere lokale partij even positief. “We hebben geen probleem met een debat over de faciliteiten op zich, maar een dergelijke bijeenkomst waar extreemrechtse bewegingen op kunnen afkomen, kan het imago van de stad schaden”, stelde Groen-lijsttrekker Lech Schelfout tegenover Het Laatste Nieuws. De PVDA riep de Ronsenaars zelfs op om uit protest een Belgische vlag uit het raam te hangen.

(Lees verder onder de tweet.)

Tijl Rommelaere (N-VA) sprak tegenover de krant deze reacties evenwel tegen. “De Vlaamse Volksbeweging is geen extreemrechtse beweging, maar een Vlaamsgezinde beweging”, klonk het. Daarnaast zal er volgens de N-VA’er van imagoschade geen sprake zijn. Integendeel, volgens hem zal “Ronse […] beter af zijn als we de afschaffing van de taalfaciliteiten een duwtje in de rug kunnen geven.”

“De mensen zijn het kotsbeu”

Organisator van de antifaciliteitenbijeenkomst, Guido Moons (VVB), blikt relatief tevreden terug op het evenement. “We hebben enthousiaste medewerking gekregen van de Ronselaars zelf”, stelt hij tegenover SCEPTR. “Paul Carteus (voormalig voorzitter N-VA-Ronse en lijstduwer bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, n.v.d.r.) bijvoorbeeld wou meteen meewerken. Het leeft zeer duidelijk in Ronse. De mensen zijn het kotsbeu.”

Wel was het volgens Moons moeilijk om Vlamingen uit de Vlaams-Brabantse Rand het woord te laten voeren. “Drie keer na elkaar heb ik mensen opgebeld en haast drie keer kreeg ik het volgende antwoord: ‘als we dat doen, dan schilderen de Franstalige partijen ons af als neonazi’s die daar met die extremistische Vlaamse bende meedoen”, aldus Moons.

ADVERTENTIE