“Een onderzoek naar de Ambrassade, de overvloedig gesubsidieerde vzw achter de Vlaamse Jeugdraad, dringt zich op”, vindt Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes nadat bleek dat enkele adviseurs en medewerkers van de Vlaamse Jeugdraad“racistische anti-blanke uitspraken” deden. Claes en VBJ stellen zich vragen bij het verdere bestaan van de VJR, omdat ze volgens hen niet de Vlaamse jeugd vertegenwoordigen.

Twee weken geleden werden vier leden van de Vlaamse Jeugdraad die betrokken waren bij Schild & Vrienden aan de deur gezet na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden. “We werden verplicht om een moeilijke beslissing te nemen. Maar: we blijven geloven in de kracht van een debat dat verrijkt wordt door diverse stemmen”, klonk het toen.

Vlaams Belang Jongeren zegde toen het vertrouwen in de Vlaamse Jeugdraad op, omdat de Vlaamse Jeugdraad volgens voorzitter Bart Claes de Vlaamse jeugd helemaal niet vertegenwoordigt en rechtse stemmen gewoon weert. Nu blijkt dat enkele adviseurs en jeugdwerkers van de Vlaamse Jeugdraad hun afkeer en minachting voor “witte mensen” of “witte mannen” niet onder stoelen of banken steken, is de kous voor Vlaams Belang Jongeren helemaal af.

Subsidievehikel

“Toen de Vlaamse Jeugdraad eenzijdig heeft beslist om alle ‘rechtse’ verkozenen buiten te gooien hebben wij met de Vlaams Belang Jongeren beslist ons vertrouwen op te zeggen in heel dat links subsidievehikel”, aldus Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes aan SCEPTR. “Blijkbaar meer dan terecht nu blijkt dat het vol mensen zit die racistische anti-blanke uitspraken hebben gedaan.” 

“Bovendien stellen wij vast dat de jeugdraad weigert om de verkiezingsresultaten van 2017 te publiceren. Ze zijn allicht bang om te communiceren dat er zelfs na de hevig gesubsidieerde verkiezingscampagne van de jeugdraad nog geen 1.000 Vlaamse jongeren de moeite hebben genomen om een stem uit te brengen”, klinkt het. “Met 1,7 miljoen aan jaarlijkse subsidies voor de vzw achter de jeugdraad komt dat op meer dan 1.700 euro per uitgebrachte stem.”

Vlaams Belang Jongeren vindt dat een onderzoek naar de Vlaamse Jeugdraad zich opdringt en stelt zich vragen bij het nut van het adviesorgaan, gezien het feit Vlaamse jongeren er niet écht vertegenwoordigd worden. “Wij stellen ons dan ook blijvend vragen bij het verdere bestaan van de jeugdraad als officieel adviesorgaan van de Vlaamse regering en vinden dat een onderzoek naar de Ambrassade, de overvloedig gesubsidieerde vzw achter de jeugdraad, zich opdringt. Het feit dat zulke personen (die momenteel nog geen 800 jongeren vertegenwoordigen in Vlaanderen) pretenderen de officiële stem van de jeugd te zijn gaat er bij ons niet in.”