Luigi Di Maio, partijleider van de Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft gezegd dat zijn partij geen begroting zal steunen die geen rekening houdt met campagnebeloften zoals hogere uitkeringen en pensioenen.  Het zag er nochtans even naar uit dat de Italiaanse regering onder de psychologische drempel van 2% begrotingstekort zou blijven.

De Italiaanse begroting zal niet goedgekeurd worden door de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) als er geen campagnebeloften zoals een minimuminkomen en een lagere pensioenleeftijd in vervat zitten. Dat heeft M5S-leider Luigi Di Maio gezegd tegen ministers van zijn partij.

(Lees verder onder de tweet.)

Begrotingstekort

Deze week wordt de Italiaanse begroting voor volgend jaar voorgesteld. Het zag er even naar uit dat de Italiaanse regering onder de psychologische drempel van 2% begrotingstekort zou blijven. De minister van Economie Giovanni Tria, die geen partijkleur heeft, zou mikken op een tekort van 1,6%.

Met de uitspraak van Di Maio lijkt die doelstelling echter steeds minder waarschijnlijk. Rekening houdend met hun verkiezingsbeloftes van minder belastingen en meer uitgaven zetten de Italiaanse regeringspartijen – de rechtsnationalistische Lega en Vijfsterrenbeweging – in op een tekort dat 2% overschrijdt. Mogelijk sneuvelt ook de drieprocentgrens die de Europese Unie in haar begrotingsregels hanteert.

“We zouden kunnen blijven snijden in de gezondheidszorg en de diensten of we kunnen een klein beetje in het tekort [gaan en] investeren en door te investeren, de groei aanzwengelen en onze schuld terugbetalen”, zei Di Maio. Italië heeft na Griekenland de grootste schuldenlast in de eurozone ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP).