De universiteit van Gent heeft oprichter Schild & Vrienden (S&V) Dries van Langenhove geschorst. Hij mag niet langer de gebouwen van de UGent binnen. Men is een tuchtprocedure gestart om hem definitief uit te sluiten, dat bracht onder andere VTM nieuws. In Het Nieuwsblad stelt Van Langenhove echter een klacht te zullen indienen tegen de VRT wegens laster. Het nieuws komt er na een PANO-reportage waarin S&V in een slecht daglicht werd gesteld.

De UGent heeft Van Langehove, kopman van de rechtse jongerengroep S&V, geschorst. De groep kwam in opspraak na een uitzending van PANO op de VRT“Laat mij heel duidelijk zijn: aan onze universiteit is geen plaats meer voor hem”, aldus UGent-rector Rik Van de Walle tijdens een persconferentie die onder andere door VTM werd gefilmd“De reportage van gisteren heeft mij diep geschokt – als rector, als UGent’er, als bestuurder, als Vlaming, als ouder en ook gewoon als mens. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en start daarom vandaag een interne tuchtprocedure op die kan leiden tot het uitzetten van Dries Van Langenhove.” 

"Aan onze universiteit is geen plaats meer voor Dries Van Langenhove" – Rik Van de WalleZonet deelde rector Rik Van de…

Publiée par Schamper sur Jeudi 6 septembre 2018

Tuchtprocedure in gang

Van Langenhove is nog niet definitief aan de deur gezet bij de UGent, waar hij ook is verkozen als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur. Wel is een tuchtprocedure in gang gezet. Dat wil zeggen dat Van Langenhove vanaf morgen geen toegang meer heeft tot de UGent-gebouwen en een onderzoek in de tuchtcommissie zijn verdere lot zal bestempelen.

“Wat er zal gebeuren met andere studenten die gelinkt zijn met Schild & Vrienden, moet nog blijken”, aldus nog Van de Walle. “Het is zo dat Van Langenhove de oprichter én woordvoerder is van de vereniging. Dit pakken wij nu al kordaat aan. Over de rest doe ik nog geen uitspraken.”

In een uitgebreid interview met Het Nieuwsblad laat Van Langenhove echter weten niet bij de pakken te blijven zitten. “De Gortige, platvloerse ‘grappen’ hebben niets met onze beweging te maken. We worden onterecht geframed als een bende racisten en antisemieten. Het is pure laster van de VRT”, zo stelt Van Langenhove. Hij laat tevens weten klacht te zullen indienen tegen de openbare omroep wegens laster.