In het Zwitserse kanton Sankt Gallen heeft twee derde van de kiezers via een referendum ervoor gekozen om gezichtsbedekkende kledij zoals boerka’s te verbieden. Daarmee wordt het kanton het tweede in Zwitserland waar boerka’s verboden zijn. Dat brengt Reuters.

Het politieke systeem in Zwitserland is een directe democratie waardoor referenda veel voorkomen. De bevolking van het noordoostelijk gelegen kanton Sankt Gallen eiste dat de wet voor gezichtsbedekking strenger moest worden. Mensen die hun hele gezicht bedekken moeten volgens hen harder gestraft worden omdat ze “de publieke veiligheid en de religieuze en sociale vrede bedreigen en in gevaar brengen”. Moslimledij zoals boerka’s en nikabs zijn dus vanaf nu verboden in Sankt Gallen. De regionale regering, die tegen het verbod was, moet de maatregel nu in de wet implementeren. Ongeveer 36 procent van de bevolking daagde op voor het referendum. In Ticino, een ander Zwitsers kanton, is het verbod al in werking en in twee andere kantons werd het verbod afgewezen.

De moslimkledij wordt door sommigen gezien als onderdrukkend en als het symbool van discriminatie tegenover vrouwen. Ook in onder andere België, Frankrijk en Denemarken zijn ze verboden. De grootste Zwitserse islamitische organisatie, de Islamitische Centrale Raad, adviseerde tegen het verbod en zei dat het juridische stappen zal ondernemen indien nodig. De Zwitserse federale regering was in juni al tegen een burgercampagne om boerka’s in het hele land te verbieden. De regering zei daarbij dat elk kanton zelf kan beslissen over het thema. Maar in de nabije toekomst komt het toch tot een nationaal referendum aangezien activisten de nodige 100.000 handtekeningen verzameld hebben. Zwitserland telt ongeveer 8.5 miljoen inwoners en twee derde daarvan identificeert zich als christenen. De moslimpopulatie is echter al gestegen tot 5 procent van het totale bevolkingsaantal door de stroom van migranten uit het vroegere Joegoslavië.