De bevoegde Amerikaanse Senaatscommissie stemde gisteren in met de benoeming van Brett Kavanaugh tot opperrechter. Er zal wel nog een bijkomend onderzoek ingesteld worden op vraag van de Republikeinse Senator Jeff Flake. Kavanaugh wordt van aanranding beschuldigd door universiteitsprofessor Christine Blasey Ford. Kavanaugh zelf noemt die beschuldigingen deel van een “berekende en georkestreerde politieke aanslag”. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het slechts een kwestie van tijd alvorens Kavanaugh benoemd zou worden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de FBI de opdracht gegeven om een aanvullend onderzoek in te stellen Brett Kavanaugh. Volgens Trump moet het nieuwe onderzoek naar de kandidaat-opperrechter “beperkt” en “in minder dan een week voltooid zijn”. In een tweet zei de president overigens dat het slechts een kwestie van tijd was alvorens Kavanaugh benoemd zou worden.

Benoeming Kavanaugh nipt goedgekeurd

De bevoegde Senaatscommissie stemde gisterenavond nipt (11-10) in met de benoeming van Kavanaugh. De stemming verliep langs strikte partijlijnen. Nu moet Kavanaugh nog worden goedgekeurd door de voltallige Senaat. Vlak voor het einde van de stemming verraste de Republikeinse Senator Jeff Flake echter vriend en vijand door te zeggen dat hij enkel zou instemmen met de benoeming indien er een bijkomend onderzoek zou komen. Dat onderzoek komt er dus.

Flake zou van gedachten zijn veranderd nadat hij werd aangeklampt door twee slachtoffers van aanranding, alvorens hij in de lift stapte. Toen zijn Republikeinse collega’s om de beurt hun steun voor Kavanaugh verklaarden, verliet Flake abrupt de ruimte om deel te nemen aan privégesprekken met Democraten in de commissie. Daarop volgde bijna een uur van gespannen gesprekken achter gesloten deuren.

“Berekende en georkestreerde politieke aanslag”.

De stemming volgt op een buitengewone hoorzitting waarin universiteitsprofessor Christine Blasey Ford en Kavanaugh beiden verklaringen aflegden. Ford beschuldigt Kavanaugh van aanranding in 1982 – toen beiden op de middelbare school in Maryland zaten. Kavanaugh heeft de aanklachten van Ford steeds ten stelligste ontkend. Volgens hem gaat het om een “berekende en georkestreerde politieke aanslag”.

Indien de nominatie van Kavanaugh goedgekeurd wordt, zal hij voor het leven benoemd worden in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kavanaugh is erg populair bij Amerikaanse conservatieven. Het Hooggerechtshof begint zijn volgende termijn op maandag.