De illegale transitmigranten die al enkele maanden of zelfs jaren de snelwegparkings in ons land onveilig maken, blijven voor onrust zorgen. Opnieuw wil een burgemeester in West-Vlaanderen een snelwegparking in zijn gemeente sluiten. “De situatie is nu zo dat ik die parking niet kan openen.” Dit tot groot ongenoegen van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die dreigt met juridische stappen. Dat meldt VTM Nieuws.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Er vinden de laatste tijd alsmaar vaker grote vechtpartijen plaats waarbij transitmigranten betrokken zijn.

Zo viel er vorige week zelfs nog een dodelijk slachtoffer na een grote vechtpartij tussen transitmigranten in Wetteren. Een illegale Eritreeër kreeg verschillende messteken en kwam daarbij om het leven. De snelwegparking waar de dodelijke steekpartij plaatsvond werd daags nadien gesloten door burgemeester Alain Pardaen (CD&V). Ook andere snelwegparkings werden al gesloten wegens aanhoudende incidenten en overlast.

“Onmogelijk”

Meer en meer burgemeesters in West-Vlaanderen willen dat voorbeeld volgen en de snelwegparkings in hun gemeente sluiten. Burgemeester van Oudenburg Peter Velle (CD&V) houdt de snelwegparking in zijn gemeente vanaf maandag ‘s nachts gesloten voor de veiligheid. “De situatie is nu zo dat ik onmogelijk die parking kan laten opengaan ‘s nachts”, aldus de burgemeester op Radio 1.

(Lees verder onder de tweet.)

Dit tot groot ongenoegen van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De parking zou immers maandag pas opnieuw open gaan, nadat er de afgelopen weken geïnvesteerd werd in extra beveiliging, benadrukt Weyts. “We hebben één miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de parking en extra beveiligingsmaatregelen”, zegt Weyts aan VTM Nieuws. “Volgende week willen we die openen en nu verhindert de burgemeester dat.” Maar dat ontkent de burgemeester met klem.

“Die parking is helemaal niet gesloten geweest voor extra beveiligingsmaatregelen. Wat de minister zegt, klopt niet”, aldus Velle. “De enige beveiligingsmaatregel die genomen werd is het aansluiten van een kabel van een camera waarvan wij deze zomer al aangeklaagd hadden dat hij niet aangesloten was. Men verwijt ons in West-Vlaanderen dat we boeren zijn. Elke boer weet dat als je een weide moet afpalen, dat als je die afpaalt langs 1 kant er nog 3 zijden open blijven.”

Maar minister Weyts is niet te spreken over de maatregel en de uitlatingen van burgemeester Velle. Hij dreigt met jurifische stappen. “We kunnen niet anders. Anders gaan die vrachtwagenchauffeurs moeten overnachten op afritten en in dorpskernen”, zegt de minister aan VTM Nieuws. “Dan zullen de transmigranten ook volgen. Dat kunnen we absoluut niet riskeren.”