De toestroom van migranten en vluchtelingen in Griekenland lijkt een onhoudbare situatie te worden. Na de controversiële deal tussen Europa en Turkije worden migranten naar asielcentra op de Griekse eilanden gebracht, waar ze hun asielprocedure doorlopen. Die Griekse eilanden zitten echter overvol, en dagelijks stromen er honderden migranten toe. Dat meldt Belga.

Het probleem van illegale migratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Eenmaal aangekomen in deze landen, geldt vrij verkeer van personen en proberen de migranten op die manier door te reizen naar andere Europese landen.

De omstreden deal tussen Turkije en de EU moest daar een einde aan maken. Sinds die deal mogen migranten niet meer vrij reizen na aankomst in Griekenland. In afwachting van de afhandeling van hun asielprocedure moeten migranten nu in centra op de Griekse eilanden verblijven. Bovendien beloofde Turkije om migranten die illegaal via Turkije naar Europa kwamen terug te nemen.

Situatie onhoudbaar

Maar wegens een gebrek aan personeel verlopen de asielprocedures van migranten op de Griekse eilanden bijzonder traag, waardoor sinds de deal met Turkije slechts 1.725 in totaal werden teruggestuurd. In de tussentijd blijft het aantal migranten op de Griekse eilanden dag na dag aangroeien. Afgelopen zondag alleen kwamen er ongeveer 420 migranten vanuit het Midden-Oosten aan in Griekenland.

(Lees verder onder de tweet.)

Vandaag zouden zo’n 20.500 migranten in de asielcentra op de Griekse eilanden verblijven, terwijl de asielcentra een totale opvangcapaciteit hebben van 6.338 mensen.

Op eiland Lesbos, dat een totale bevolking van 85.000 mensen heeft, verblijven vandaag 11.000 migranten. Maar ook op de eilanden Moria en Samos lijkt de situatie stilaan onhoudbaar te worden. In Moria zitten momenteel ongeveer 9.000 migranten, terwijl er slechts plaats zou zijn voor 3.100 mensen. Het kleine eiland Samos heeft een opvangcapaciteit van 648 mensen, maar huisvest ruim 4.000 migranten.