Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft in het programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op de Waalse zender RTL gesteld dat een onafhankelijk Vlaanderen binnen de 10 jaar politiek niet realistisch is. Confederalisme daarentegen wel.

Tijdens het programma vraagt moderator Christophe Deborsu aan Francken of hij denkt dat België binnen 10 jaar niet meer bestaat. “Het is moeilijk om op die vraag te antwoorden. Het is duidelijk dat N-VA het confederalisme wil, een ander model dan het huidige. Het is een model waar België nog in bestaat. Ik hoop dat het confederalisme over 10 jaar in werking is. Dat is de volgende stap, dat is wat we in 2019 op tafel zetten.” Francken vervolgt dat een volledig onafhankelijk Vlaanderen binnen de tien jaar politiek niet echt realistisch is.

België naar Zwitsers model?

Het confederalisme ziet Francken als volgt: “Het feit dat er veel meer autonomie voor de regio’s (Vlaanderen en Wallonië) is, bijvoorbeeld meer fiscale autonomie. Het is noodzakelijk om meer verantwoordelijkheidsfactoren in het systeem te hebben. Dat is de essentie van ons confederale model. Zaken zoals veiligheid en defensie blijven bijvoorbeeld wel op het federale niveau, het Belgische niveau zoals u wilt. Maar alle andere zaken zijn voor de regio’s.” Deborsu vindt echter dat België op dat moment nauwelijks nog bestaat. Francken vergelijkt het met Zwitserland en reageert dat het ook een land is. Maar Deborsu is niet overtuigd en noemt Zwitserland meer federaal dan confederaal.

Volgens de N-VA zou een evolutie richting het Zwitserse model tot beter bestuur en minder politieke mandaten leiden. Zo zou de manier van organiseren van de losse federatie in de Alpen een hele reeks voordelen kunnen opleveren bij ons. Doordat de deelstaten zo goed als alle bevoegdheden zelf uitoefenen, zouden heel wat structuren en politieke mandaten overbodig worden. De huidige 150 Kamerleden, 60 Senatoren en 18 ministersposten zouden plaatsmaken voor 50 leden van een confederale ‘assemblée’ en zes confederale ministers.