Een filmpje, waarin de socialistische president Nicolas Maduro peperdure steaks eet, zorgt voor ophef in Venezuela. Het land gaat gebukt onder een zware economische en humanitaire crisis.

De socialistische Venezolaanse president Nicolas Maduro stopte op terugreis van een trip naar China in Turkije om te dineren in het peperdure restaurant Nusr-et van internetsensatie Nusret Gökçe, ook bekend als ‘Salt Bae’. In video’s die door Nusret op Instagram en Twitter geplaatst werden is te zien hoe Maduro biefstuk eet en sigaren rook naast zijn vrouw Cilia Flores. Niet veel later haalde Gökçe – die bijna 16 miljoen volgers op Instagram heeft – de filmpjes terug offline. Een ribeye-steak kost bij Nusr-et gemakkelijk 85 euro.

(Lees verder onder de tweet.)

Economische en humanitaire crisis in Venezuela

Maduro was op terugweg van een officiële reis naar China. Daar hoopte hij financiering voor het noodlijdende Venezuela veilig te stellen. Het socialistische land wordt op dit moment getroffen door een zware economische en humanitaire crisis. Jaren van wanbestuur hebben er gezorgd voor hyperinflatie, een gebrek aan basisvoorzieningen zoals stroom en water en schaarste van voedsel en medicijnen.

Het filmpje van Maduro leidde al snel tot ophef in Venezuela. “Terwijl de Venezolanen omkomen van de honger geniet Maduro van een van de duurste restaurants ter wereld, allemaal met geld dat hij stal van het Venezolaanse volk”, schreef oppositieleider Julio Borges in een tweet. Zo’n 87 procent van de Venezolaanse huishoudens leefde in 2017 in armoede. Zo’n 64 procent van de Venezolanen verloor vorig jaar gewicht, gemiddeld 11,4 kilogram.