Turkije en Rusland hebben een overeenkomst gesloten om een gedemilitariseerde zone rond de Syrische provincie Idlib in te voeren. ‘Radicale’ opstandelingen zouden zich uit die zone moeten terugtrekken. Turkije liet ook weten extra troepen naar het gebied te sturen. Daarmee werd een grootschalig offensief door de Syrische regering afgewend. Een eerste moeilijkheid van de overeenkomst wordt hoe de ‘radicale’ rebellen van de ‘gematigden’ te onderscheiden.

Maandag werd een overeenkomst gesloten tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die zou moeten leiden tot een gedemilitariseerde zone waaruit ‘radicale’ rebellen zich tegen midden oktober moeten terugtrekken. Damascus stemde in met de overeenkomst, maar voegde daar wel aan toe dat het zich zou blijven inzetten om “elke centimeter” van Syrië terug te winnen. Ook de Syrische bondgenoot Iran verwelkomde de overeenkomst.

(Lees verder onder de tweet.)

Rusland geeft voorrang aan Turkije

Met de Russisch-Turkse overeenkomst werd een grootschalig offensief door de Syrische regering in Idlib afgewend. De provincie is het belangrijkste en dichtst bevolkte gebied van het land dat nog in handen is van de opstandelingen. De rebellen in Idlib zijn overwegend jihadistische groepen zoals Tahrir al-Sham – de Syrische tak van Al-Qaeda, Ahrar al-Sham en Jaysh al-Islam.

Het geplande offensief werd echter bemoeilijkt door de rol van Turkije in het gebied. Het land heeft militairen gestationeerd in 12 observatieposten in Idlib. Ook levert het wapens aan enkele rebellengroeperingen. De Turkse president Erdogan heeft steeds gewaarschuwd om de provincie niet aan te vallen. Rusland lijkt nu voorlopig voorrang te geven aan zijn goede relatie met Turkije boven de doelstelling om heel Syrië te heroveren voor president Bashar al-Assad.

“Probleem niet opgelost”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlet Cavusoglu kondigde aan dat er meer Turkse troepen zullen worden ingezet. Een eerste moeilijkheid van de tenuitvoerlegging van de overeenkomst is hoe de ‘radicale’ rebellen van de ‘gematigden’ te onderscheiden. Een groot deel van de door Turkije gesteunde rebellen kunnen namelijk makkelijk als jihadisten bestempeld worden.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis waarschuwt ervoor dat de overeenkomst de situatie in Idlib niet oplost. “Idlib is een van de meest complexe problemen in een complexe conflictzone op dit moment. Dus ben ik vrij zeker dat niet alles opgelost is”, zegt Mattis.