Dries Van Langenhove, de verguisde kopman van de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden die onder vuur kwam liggen na een PANO-reportage, is ‘welkom’ aan de Universiteit van Leuven. Dit evenwel onder voorwaarden. Dat liet KU Leuven-rector Luc Sels weten op Radio 1 deze ochtend. Het nieuws komt er nadat Van Langenhove, die tevens een verkozen lid is in de de raad van bestuur van de Universiteit van Gent, aan de deur werd gezet door UGent-rector Rik Van de Walle donderdag.

De rector van de KU leuven, Luc Sels, zet de deur op een kier voor Dries Van Langenhove, de kopman van S&V. Van Langenhove heeft thans een bachelor politieke wetenschappen en een bachelor rechten, maar was aan de UGent zijn master in de rechten nog aan het afwerken. Donderdag werd hij echter geschorst aan de UGent.

KU Leuven: “Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient”

“Ik vind […] dat iedereen een tweede kans verdient”, aldus Sels op Radio 1“Ik hoop wel dat hij een bezinningsperiode inlast […], maar hij is welkom en zal verwelkomd worden met een stevig woordje. Maar […] als wij in ons project om kritische zin bij te brengen, alle aberrante meningen uitsluiten, dan stellen we onszelf buiten onze maatschappelijke rol”. 

Sels benadrukt wel tevens dat hij begrip heeft voor de handelingen van de UGent. “Laat mij duidelijk zijn dat ook voor mij een grens is overgeschreven”, aldus nog de KU Leuven-rector. “Haatberichten en racisme kunnen we niet tolereren en valt voor mij niet binnen de grenzen van de vrije meningsuiting”.

Toch vindt Sels dat strekkingen van uiterst links tot uiterst rechts “binnen bepaalde grenzen hun plaats [moeten] kunnen krijgen” aan de KU Leuven. Zelfs het oprichten van een nieuwe S&V-werking door Van Langenhove aan de KU Leuven wordt niet uitgesloten als de leden niet “blijven staan voor de standpunten die ze nu uiten”. Die situatie dient zich momenteel nog niet aan, zo maakt Sels wel duidelijk.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Marc Descheemaecker, de De Lijn-bestuurder die door N-VA werd benoemd, denkt dat Van Langenhove voorbarig en disproportioneel hard werd aangepakt. “De uitvoerende macht van UGent smijt een verkozen studentenvertegenwoordiger van de beheersinstantie er uit. Op 24 [uur]. Zonder vorm van tegensprekelijk proces. Zonder het jonge studentje te horen. Moedig en principevol van de in 325 kiesrondes verkozen rector, zo sneert de Descheemaeker cynisch op Facebook donderdagavond. “Een samenleving moet zijn jonge honden toelaten om de domste stommiteiten te begaan, absolute prietpraat te vertellen, brutaal te brallen, politieke extremen te bezoeken, ze niet onderwerpen aan het perceptie proces van de media… Later worden ze immers burgers met een overtuiging, dokter, ingenieur, bakker of electro-mecanicien”.