De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) noemt migratie de “moeder van alle politieke problemen” en de reden waarom de traditionele partijen kiezers verliezen. Ook zegt hij dat ook hij in Chemnitz op straat zou komen, als hij geen minister zou zijn.

Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de Beierse CSU – de zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, noemt migratie de “moeder van alle politieke problemen”. Volgens hem is het thema ook een van de belangrijkste redenen waarom de steun voor de gevestigde partijen afneemt.

(Lees verder onder de tweet.)

“Zou ook in Chemnitz meestappen als ik geen minister was”

“Veel mensen associëren hun sociale problemen nu met de migratieproblematiek”, zegt Seehofer in een interview met de Rheinische Post. Als er geen verandering in het Duitse migratiebeleid komt, dan zullen de gevestigde partijen aan terrein blijven verliezen, voorspelt Seehofer.

“Voor het eerst hebben we een partij aan de rechterzijde van de Unie (CDU/CSU nvdr.) die zich op de middellange termijn zou kunnen vestigen in een verdeeld land”, zegt de CSU-chef, verwijzend naar de AfD. Seehofer wijst er ook op dat het nu “bijna onmogelijk” wordt om in de deelstaat Saksen een regering te vormen zonder de AfD.

Seehofer zegt ook begrip voor de mensen te hebben die op straat kwamen in Chemnitz na de moord op Daniel Hillig. Hij gaat zelfs zo ver te zeggen dat ook hij, indien hij geen minister was, de straat op zou gaan, “maar uiteraard niet met de radicalen”. Volgens Seehofer zouden de mensen die tijdens de demonstraties een Hitlergroet brachten wel degelijk vervolgd moeten worden. Zijn CSU was niet blind “in het rechteroog”, aldus Seehofer.

De CSU van Seehofer staat voor moeilijke regionale verkiezingen in Beieren in oktober. Daarbij voelt de CSU de hete adem van de rechtsnationalistische AfD. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat de CDU/CSU terugvalt tot 29 procent van de stemmen, een historisch laag resultaat. De AfD haalt dan weer 17 procent en is zo de tweede partij van Duitsland.

“Er was geen meute, geen jacht en geen pogroms”

Gisteren plaatste Michael Kretschmer (CDU), de minister-president van Saksen, sterke vraagtekens bij de berichtgeving rond de gebeurtenissen in Chemnitz. Volgens bepaalde media werd er op grote schaal jacht gemaakt op mensen met een migratieachtergrond. Men sprak toen van “een meute”“Er was geen meute, geen jacht en geen pogroms”, zegt Kretschmer.

Ook het Openbaar Ministerie van Dresden plaatst dezelfde vraagtekens. “In het deel dat we al gezien hebben, is er geen bewijs gevonden dat er zulke achtervolgingen hebben plaatsgevonden”, zegt een woordvoerder van het OM.

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam twee weken geleden om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.