Dinsdag werd een compromisoplossing gevonden rond het omstreden hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maaßen. Hij zou gepromoveerd worden tot staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na interne kritiek krabbelt de sociaaldemocratische SPD echter terug en vraagt verdere maatregelen. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) benadrukt in de krant Bild dat hij niet van plan is Maaßen te ontslaan.

De partijleiders van de Duitse regeringspartijen CDU, CSU en SPD bereikten afgelopen dinsdag een compromis over de vervanging van Hans-Georg Maaßen als hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. Hij zou gepromoveerd worden tot staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kwestie Maaßen leek daarmee van de baan. Dat was echter buiten de sociaaldemocratische SPD gerekend.

(Lees verder onder de tweet.)

SPD krabbelt terug

Na onvrede binnen de eigen partij krabbelde Andrea Nahles, partijleidster van de SPD, terug. Op vrijdag schreef Nahles een brief waarin ze er bij bondskanselier Angela Merkel (CDU) en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) op aandrong om de zaak opnieuw te bespreken. “De diep negatieve reactie van de mensen laat zien dat we het mis hadden”, schreef Nahles. “We hebben het vertrouwen verloren, in plaats van het te winnen.”

Merkel stemde met het verzoek van Nahles in en is bereid de zaak opnieuw te onderhandelen. Ze zou dit weekend een “haalbare oplossing” willen vinden. Aanvankelijk zei Seehofer dat hij “overweegt” om de zaak te heropenen. “Ik ben van mening dat een nieuwe raadpleging zinvol is als een consensusoplossing mogelijk is”, aldus Seehofer.

Seehofer blijft het opnemen voor Maaßen

In de krant Bild heeft Seehofer gisterenavond echter hard uitgehaald naar de SPD. Hij beschuldigt hen ervan een politieke campagne tegen Maaßen te voeren. Hij herhaalde opnieuw zijn vertrouwen in Maaßen. “We moeten de heer Maaßen met fatsoen behandelen. Hij is een zeer bekwaam en integer werknemer. Hij heeft geen fouten gemaakt in de lijn van de dienst”, zegt Seehofer.

Seehofer benadrukt dat hij niet van plan is om Maaßen te ontslaan uit zijn nieuwe post. “Ik verwerp met klem de beschuldiging dat hij rechts is of extreemrechtse standpunten vertegenwoordigt. Daarom laat ik hem niet los”, zegt Seehofer. “Ik doe dit niet uit ongehoorzaamheid, maar omdat de beschuldigingen tegen hem niet van toepassing zijn.”

Chemnitz

Aanleiding voor de controverse rond Maaßen zijn zijn uitspraken over de gebeurtenissen in Chemnitz. Enkele weken geleden zei de Duitse inlichtingenbaas tegen de krant Bild dat hij twijfels had over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zei Maaßen.

Volgens Maaßen werden zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Maaßen zou enkel vraagtekens hebben geplaatst bij de snelle publicatie van de video in de media, op een moment dat niemand de bron of de authenticiteit van de beelden kon achterhalen. Maaßen zou evenmin beweerd hebben dat de video een vervalsing is. Hij had er op willen wijzen dat men niet uit de video kon afleiden dat er “een heksenjacht” op buitenlanders heeft plaatsgevonden in Chemnitz.