In een video op Facebook heeft Dries Van Langenhove, de verguisde oprichter van de in opspraak gekomen rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V), hard uitgehaald naar de VRT. Volgens de omstreden opiniemaker heeft de Vlaamse openbare omroep een ‘trial by media’ of proces in de media gevoerd tegen zijn organisatie en daarbij “leugens en manipulatie” gebruikt.

In een blitse Facebookvideo heeft Van Langenhove de VRT fel van weerwoord gediend. Hij stelt dat de ‘linkse vooringenomenheid’ van de Vlaamse staatsomroep duidelijk is en dat men door manipulatie een “positieve organisatie die nog maar één jaar actief is”, wilde kapot maken. De video komt er twee weken na de PANO-reportage rond Schild & Vrienden die in beeld bracht hoe in digitale kanalen van S&V racistische beelden zouden zijn gedeeld. Van Langenhove toont echter op Facebook hoe je eenvoudig racistische ‘memes’ en andere prentjes van Google kunt plukken. De VRT zou ook subtiele technieken gebruikt hebben in de PANO-reportage zoals ‘horror-muziek’ onder scènes monteren.

Er komt een filmpje waarin we de leugens en manipulatie van VRT blootleggen, maar aangezien onze computers en cameramateriaal in beslag werden genomen is de productie hiervan vertraagd.

Publiée par Schild & Vrienden sur Dimanche 9 septembre 2018

Schild & Vrienden-oprichter Van Langenhove: “Manipulatie blootleggen”

In de video stelt Van Langenhove onder meer dat PANO “op het internet de meest grove, choquerende beelden [is] gaan zoeken om die aan ons te linken”. “Maar dit bewijst opnieuw de dubbele standaard van de VRT. […] Tim (Verheyden: redacteur bij PANO, red.) zegt dus dat je enkel een mop kan maken als je volledig achter die boodschap staat”, zo schets Van Langehove. “Maar wat doen we dan met de humor van Alex Agnew, die ook vaak heel choquerend en grof is? […] “We hebben geen enkel probleem met grove humor en wij zijn een grote voorstander van de vrije meningsuiting. Maar een hoop wansmakelijke memes is niet waar Schild & Vrienden voor staat.”

Gevraagd waarom de video werd gemaakt stelt Van Langenhove aan SCEPTR dat hij “de manipulatie van de VRT wil blootleggen”. Een aantal zaken uit de PANO-reportage – zoals het gebruik van vuurwapens – kwamen echter niet aan bod in de video van S&V, maar “ook de beschuldiging dat we ons aan het bewapenen waren, werd al ontkracht op Facebook. De foto van mij met een wapen was genomen op reis toen ik volstrekt legaal in een schietclub ging schieten voor mijn plezier. Men organiseert daar vrijgezellenfeestjes”, aldus nog de activist.

Sinds de PANO-reportage hebben veel politici en andere mensen afstand genomen van S&V, maar Van Langenhove blijft niet zonder steun achter. Op twee weken tijd is de Facebookpagina van de organisatie gegroeid van 13.000 tot nagenoeg 27.000 ‘likes’. En ook onder meer jihadkenner en opiniemaker Montasser AlDe’emeh en De Lijn-bestuurder Marc Descheemaecker riepen op tot sereniteit en begrip voor Van Langenhove.