De Aquarius, een schip van de ngo’s Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, moet opnieuw op zoek naar een veilige haven met illegale migranten aan boord. Terugkeren naar Libië met de migranten weigeren de ngo’s, maar in Europa lijkt ook geen oplossing te vinden te zijn. Italië en Malta lieten al weten het schip geen toegang te zullen verlenen. Dat meldt Metro.

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale migratie en wil 500.000 illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigerde enkele maanden geleden voor het eerst een ngo-schip, genaamd de ‘Aquarius’, met 600 bootmigranten toe te laten tot Italië. Daarna bleef hij ngo-schepen consequent weigeren. Hij richtte zich daarbij ook tot de ngo’s, die zich volgens Salvini schuldig maken aan illegale immigratie. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen?”

Moeilijke zoektocht naar haven

Het ngo-schip de Aquarius, een schip van de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, moet nu opnieuw naar een haven waar het kan aanmeren. Enkele dagen geleden pikte het reddingschip 11 migranten op die ronddobberden in een kleine boot voor de Libische kust. De hulporganisaties weigeren om de migranten terug te brengen naar Libië, en dus wordt er in Europa naar oplossingen gezocht.

Al snel liet Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) weten dat er geen sprake van kan zijn dat het ngo-schip in Italië mag aanmeren. “Ze weigeren samen te werken met Libië en nu varen ze op de Middellandse Zee. Ik zeg het en ik herhaal het: ‘Ga waar je wilt, maar niet naar Italië'”, aldus Salvini op Twitter. Ook Malta maakte al duidelijk dat geen toegang zal verlenen aan het ngo-schip.

De Aquarius lijkt dus opnieuw een moeilijke zoektocht naar een haven in het vooruitzicht te hebben. Intussen zou de Aquarius nog het enige schip van een privé-organisatie zijn dat in de buurt van de Libische kustwacht rondvaart en daar migranten van smokkelboten vist. Vele ngo’s zouden die activiteiten stopgezet hebben nadat er alsmaar meer kritiek kwam op die modus operandi en ze bovendien vaak nergens mogen aanmeren sinds het aantreden van Salvini.