Een Russisch militair vliegtuig met 14 mensen aan boord is afgelopen nacht verdwenen boven Syrië. Net op dat moment vond er in hetzelfde gebied een Israëlische luchtaanval plaats. De Russen wijzen ook met beschuldigende vinger naar de Fransen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie is een van zijn militaire vliegtuigen met 14 mensen aan boord verdwenen in Syrië. “De verbinding is verloren met de bemanning van een Russisch Il-20-vliegtuig boven de Middellandse Zee 35 kilometer van de Syrische kust toen het naar de luchtmachtbasis in Hmeimim terugkeerde”, zei het Russische Defensieministerie in een verklaring. Het lot van de bemanning was “onbekend”, klinkt het verder.

(Lees verder onder de tweet.)

“Franse fregat”

Op het moment van de aanval vond er net een hevige luchtaanval in Latakia plaats, in de buurt van de Russische militaire basissen. Uitzonderlijk was dat niet alleen de Syrische, maar ook de meer geavanceerde Russische luchtafweer op dat moment actief was. Vermoedelijk zat de Israëlische luchtmacht achter de aanval. De Verenigde Staten ontkennen elke betrokkenheid. Volgens de Amerikaanse regering zou het kunnen dat de Syriërs zelf per ongeluk het Russische vliegtuig hebben neergehaald tijdens de Israëlische aanval.

Het Russische ministerie van Defensie wijst ook met beschuldigende vinger naar de Fransen. “Het spoor van de Il-20 op vluchtleidingsradars verdween tijdens een aanval van vier Israëlische F-16 jets op Syrische infrastructuur in de provincie Latakia”, zegt het Russische ministerie van Defensie. “Tegelijkertijd ontdekten Russische luchtradarsystemen raketlanceringen van het Franse fregat Auvergne dat zich in dat gebied bevond.”

Update 9:56 – Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat het vliegtuig per ongeluk werd neergehaald door de Syrische luchtafweer.