Rusland heeft maandag aangekondigd dat het S-300 luchtafweerraketten aan het Syrische leger zal leveren, ondanks Israëlische bezwaren. Vorige week werd een Russisch IL-20 vliegtuig per ongeluk door de Syrische luchtafweer neergehaald tijdens een Israëlische luchtaanval.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zei dat Rusland zich in het verleden had onthouden van S-300 luchtafweerraketten aan Syrië te leveren om Israël niet voor het hoofd te stoten. Het neerstorten van de Russische IL-20 – met 15 Russische militairen aan boord – veranderde de zaak vorige week. Hierdoor werd Moskou gedwongen om “adequate vergeldingsmaatregelen” te treffen om zijn troepen veilig te houden, aldus Shoigu.

Neerhalen IL-20

“Een modern S-300 luchtafweersysteem zal binnen twee weken aan de Syrische strijdkrachten worden overgebracht”, zei Shoigu. “[Dit zal] beduidend de slagkracht van het Syrische leger verhogen.” De Russische president Vladimir Poetin zou het besluit maandag telefonisch hebben besproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Tijdens een Israëlische luchtaanval op Syrische en Iraanse doelen werd het Russische IL-20 vliegtuig per ongeluk neergeschoten door de Syrische luchtafweer. Moskou beschuldigt Israël ervan de omstandigheden te hebben gecreëerd die de crash veroorzaakten. Israël heeft er lang bij Moskou op aangedrongen om geen S-300 luchtafweerraketten aan het Syrische leger te leveren.