De Russische en Syrische luchtmacht hebben gisteren bombardementen uitgevoerd in de provincie Idlib, de laatste grote rebellenenclave in Syrië. Daarmee gaan de Russen lijnrecht in tegen waarschuwingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Op zeven september zullen Russische, Turkse en Iraanse leiders elkaar in Iran ontmoeten, alwaar ze de situatie in Idlib zullen bespreken. 

Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren het platteland rond Jisr al-Shughour aan de westrand van Idlib gebombardeerd. Het gaat om de eerste nieuwe Russische bombardementen in het gebied in 22 dagen tijd. De Syrische president Bashar Al-Assad zou een gefaseerd offensief voorbereiden om Idlib te heroveren. De provincie is de laatste grote rebellenenclave in Syrië en kent een grote aanwezigheid van jihadistische groeperingen zoals Hay’at Tahrir al-Sham, de Syrische tak van Al-Qaeda.

(Lees verder onder de tweet.)

Waarschuwing Trump

Met het bombardement gaat Rusland lijnrecht in tegen waarschuwingen van de Amerikaanse president Donald Trump. “President Bashar al-Assad van Syrië mag de provincie Idlib niet roekeloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een ernstige humanitaire fout begaan door deel te nemen aan deze potentiële menselijke tragedie. Honderdduizenden mensen konden worden gedood”, tweette Trump. “Laat dat niet gebeuren!”

Het Kremlin verwierp de waarschuwing van Trump en verwees naar Idlib als een “nest van terroristen”. “Het volstaat niet om met enkele waarschuwingen te spreken, zonder rekening te houden met het zeer gevaarlijke, negatieve potentieel voor de hele situatie in Syrië”, aldus woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov. Bij de Iraniërs was eenzelfde geluid te horen. “Terreurgroepen hebben zich onder de bevolking gemengd. Ze gebruiken mensen als menselijk schild”, zei Abbas Araqchi, afgevaardigde minister van Buitenlandse Zaken van Iran.

De afgelopen weken beschuldigde Rusland jihadisten er herhaaldelijk van een chemische aanval voor te bereiden in Idlib. De Syrische regering in Damascus zou volgens de Russen vervolgens van deze aanval beschuldigd worden, wat op zijn beurt als voorwendsel zou dienen voor het Westen om doelen van de Syrische regering te bestoken. De beschuldigingen volgden op waarschuwingen van de Verenigde Staten dat zij zouden ingrijpen bij eventuele chemische aanvallen.

(Lees verder onder de tweet.)

Explosieve situatie

Terwijl het grote offensief in Idlib lijkt te naderen blijft de situatie dus explosief. Zo waarschuwde Turkije, dat veel invloed heeft bij bepaalde gewapende groepen in Idlib en waarvan het leger een reeks waarnemingsposten heeft opgetrokken aan de frontlijn, tegen een aanval. Ook vinden er nog regelmatig – ook gisteren – Israëlische bombardementen plaats op Iraanse doelen in Syrië.

Rusland lijkt er intussen alles aan te doen om een hypothetische Amerikaanse militaire interventie te dwarsbomen of te bemoeilijken. Zo houdt Rusland op dit moment militaire oefeningen in de Middellandse Zee. Op zeven september zullen Russische, Turkse en Iraanse leiders elkaar in Iran ontmoeten, alwaar ze de situatie in Syrië zullen bespreken.