“Mathias maakt geen schijn van kans, Rudy Coddens wordt burgemeester”aan het woord? Huidig burgemeester van Gent, Daniël Termont (sp.a), over Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq. Sinds de liberaal zijn zinnen heeft gezet op het Gentse burgemeesterschap en zich profileert ten opzichte van de andere partijen is hij de gebeten hond van het rood-groene kartel. Ook vandaag kreeg De Clercq het hard te verduren. “Het gaat in Gent over gemeenteraadsverkiezingen, over het soort stad dat we willen. Het is geen verkiezing van Mister Gent”, beet Coddens hem toe in een debat van VTM NIEUWS

Voor liberaal lijsttrekker De Clercq is het duidelijk: alles of niets. Ofwel zet hij een sterke score neer bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en volgt hij Termont op, ofwel gaat hij voor zijn mandaat als parlementslid. Het gevolg? De liberaal profileert zich sterk ten opzichte van de N-VA – die volgens hem “rechtse prietpraat” verkoopt – en het rood-groene kartel waar hij verschillende jaren mee bestuurde. Zijn eigen carrière centraal stellen en partners schofferen, valt volgens De Morgen sommigen zwaar. “Het doet pijn om te horen dat iemand met wie je jaren goed samenwerkt je plots aanvalt”, laat een Gentse politicus aan de krant weten. “Dat heeft diepe wonden geslagen.”

Hangt het van het rood-groene kartel af, dan zal De Clercq Termont dan ook niet opvolgen. “Hij maakt geen schijn van kans”, stelde de huidige burgemeester daarover. “Het spijt me zeer erg voor Mathias, maar ik heb hem van bij het begin gezegd dat dit een foutieve gok was. Hij zei: ‘ofwel burgemeester ofwel de Kamer’. Ik wens hem veel succes in de Kamer”, klonk het gisteren tegenover VTM NIEUWS.

Coddens: “Mensen uit elkaar spelen heeft geen zin”

De Clercq evenwel stelde vandaag dat hij het rood-groene kartel niet echt als een probleem ziet. “De Gentenaars moeten weten dat als je op Groen stemt, je op ook op rood stemt, en vice versa. Als de Gentenaars op mij stemmen, weten ze dat ik burgemeester zal worden”, klonk het in een debat van VTM NIEUWS. “Als ze op het kartel stemmen, wordt het misschien ofwel burgemeester Watteeuw, ofwel een sterkere Groen-fractie, en ik weet niet of de Gentenaars dat willen.”

Coddens stelde in het debat van VTM NIEUWS dat hij een “beetje [moest] lachen” met De Clercq. “Hij zegt altijd dat hij wil verbinden, maar dat moet je niet in woorden, maar in de praktijk doen. Mensen uit elkaar spelen heeft geen zin, dat gaat niet lukken”, klonk het bij de socialist. “Het gaat in Gent over gemeenteraadsverkiezingen, over het soort stad dat we willen. Het gaat niet om verkiezingen van Mister Gent.”