De christendemocratische minister-president van Saksen Michael Kretschmer heeft kritiek geuit op de berichtgeving van de demonstraties in Chemnitz. Volgens Duitse media maakte een “meute” daarbij “jacht” op migranten. “Er was geen meute, geen jacht en geen pogroms”, zegt Kretschmer. Hij hekelt ook de neerbuigende en veralgemenende houding van de media ten aanzien van de Oost-Duitsers in het algemeen.

Michael Kretschmer, de christendemocratische minister-president van de Duitse deelstaat Saksen, verdedigde het politieoptreden tijdens de demonstraties in Chemnitz. Volgens critici waren er aanvankelijk veel te weinig manschappen aanwezig. “Het zou beter zijn geweest als er op maandag 100 of 200 agenten meer in de stad waren geweest. Maar zij die er waren garandeerden de veiligheid”, aldus Kretschmer. “Wat er die nacht gebeurde is een verschrikkelijke moord en moet vastberaden en met alle ernst worden opgehelderd.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Geen meute, geen jacht, geen pogroms”

De minister-president van Saksen plaatst ook sterke vraagtekens bij de berichtgeving rond de gebeurtenissen in Chemnitz. Volgens bepaalde media werd er op grote schaal jacht gemaakt op mensen met een migratieachtergrond. Men sprak toen van “een meute”“Er was geen meute, geen jacht en geen pogroms”, zegt Kretschmer. Ook het Openbaar Ministerie van Dresden plaatst dezelfde vraagtekens. “In het deel dat we al gezien hebben, is er geen bewijs gevonden dat er zulke achtervolgingen hebben plaatsgevonden”, zegt een woordvoerder van het OM.

Volgens Kretschmer was de meerderheid van de mensen die op straat waren gekomen vreedzaam. Hij vindt dat diegenen, die uit woede de straat opgingen na de moord op Daniel Hillig, niet aan de schandpaal genageld mogen worden. “Het zijn geen rechtsextremisten”, klinkt het.

Bondskanselier Angela Merkel blijft de gebeurtenissen in Chemnitz echter veroordelen. Er zou volgens haar wel degelijk een “jacht” op buitenlanders hebben plaatsgevonden. Volgens haar waren er beelden die “heel duidelijk haat en dus ook vervolging van onschuldige mensen” hadden laten zien. Merkel vindt bijgevolg dat men afstand moet nemen van de gebeurtenissen . “Daarmee is alles gezegd”, aldus Merkel.

Neerbuigende houding ten aanzien van Ossis

Kretschmer betreurt de vaak neerbuigende houding ten aanzien van de Oost-Duitsers door de media. “Het is niet gepast dat degenen die ver weg zijn een bijzonder hard en veralgemenend oordeel over de stad Chemnitz vellen”, klinkt het. “Ik ben er vast van overtuigd dat rechtsextremisme de grootste bedreiging voor de democratie is. [Maar] ik waarschuw voor arrogantie tegen de bevolking van Oost-Duitsland tegen de achtergrond van de verslaggeving van de laatste 14 dagen.”

Wel acht Kretschmer de rechtsnationalistische AfD medeverantwoordelijk voor wat hij de verdeling van de samenleving noemde. “Dit is geen alternatief voor Duitsland. Deze partij wil een alternatief van Duitsland”, zegt Kletschmer. “Jullie zijn verantwoordelijk voor de radicalisering in de samenleving. [..] jullie zijn de volksverraders.”

Protesten Chemnitz

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam twee weken geleden om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.

ADVERTENTIE