In de eerste 8 maanden van dit jaar werd een recordaantal erkende ‘vluchtelingen’ betrapt toen ze op vakantie wilden gaan naar hun zogenaamd ‘gevaarlijk’ land van herkomst. “Wat al vele jaren geweten was door politie en mensen op het terrein, maar oogluikend werd toegestaan, wordt nu eindelijk bestraft”, aldus staatssecretaris Francken op Twitter.

Asielzoekers worden erkend op basis van (politiek/religieus/etnisch) vervolgingsgevaar of omwille van een oorlogssituatie (de zogenaamde ‘subsidiair beschermde vluchtelingen’) in het land van herkomst. In beide gevallen moeten asielzoekers hard maken dat de situatie in hun thuisland gevaarlijk is. Maar heel wat zogenaamde ‘vluchtelingen’ zijn daarbij niet helemaal eerlijk, zo blijkt.

Record

Alsmaar meer erkende vluchtelingen worden immers betrapt wanneer ze op reis willen gaan naar hun ‘gevaarlijk’ land van herkomst. In 2016 werden zo 56 erkende vluchtelingen betrapt, in 2017 waren dat er 134 en in de eerste 8 maanden van dit jaar gaat het al om 153 betrapte vluchtelingen. “Deze recordcijfers over het aantal betrapte vakantiegangers zijn hallucinant”, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op Twitter.

Erkende vluchtelingen die op vakantie willen gaan naar hun ‘gevaarlijk’ land van herkomst plegen asielfraude, en dus wordt hun vluchtelingenstatus ingetrokken. “Erkend vluchteling zijn en met vakantie gaan naar uw thuisland? Kan niet = asielfraude”, aldus Francken. “We zitten nu (tot 9 september) al aan 153 formele vragen tot intrekking van de vluchtelingenstatus omwille van ongeoorloofde terugkeer.”

(Lees verder onder de tweet.)

Eén van de redenen van het stijgend aantal betrapte ‘vluchtelingen’ zijn volgens Francken de bilaterale akkoorden die hij sloot met EU-lidstaten. Vaak proberen de vluchtelingen immers via een ander land terug te reizen. “De bilaterale akkoorden die ik met Nederland en Duitsland sloot, lopen zeer goed, we krijgen van overal in Europa meldingen binnen (van de Finse grens met Rusland tot Italiaanse en zelfs Zwitserse luchthavens). Ook Franse luchthavens hebben recent meldingen doorgestuurd.”

ADVERTENTIE