Jair Bolsonaro, de rechtse Braziliaanse presidentskandidaat die ook weleens met Donald Trump vergeleken wordt, werd donderdagavond in zijn buik gestoken terwijl hij campagne voerde. Zijn toestand is intussen stabiel maar nog steeds kritiek. Zijn groeiende populariteit wordt door de  Braziliaanse linkerzijde met argusogen bekeken. De afgelopen weken maakten sociale media al met regelmaat van de klok gewag van geweld en intimidatie tegen aanhangers van Bolsonaro.

Jair Bolsonaro van de Sociaal-Liberale Partij PSL maakt volgens de opiniepeilingen een reële kans om in oktober de Braziliaanse presidentsverkiezingen te winnen. Bolsonaro is een wat omstreden figuur die qua stijl wat doet denken aan de Amerikaanse president Donald Trump. In toespraken zowel als op sociale media durft Bolsonaro al wel eens uithalen tegen homo’s en vrouwonvriendelijke uitspraken te doen. Maar Bolsonaro is vooral ook gecontesteerd doordat hij zich als oud-militair in het verleden positief uitsprak over de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 bestuurde.

(Lees verder onder de tweet.)

Aangevallen tijdens campagne

De groeiende populariteit van de rechts-populistische Bolsonaro wordt langs de Braziliaanse linkerzijde met argusogen bekeken. Met Lula en Dilma Rousseff – beiden veroordeeld voor corruptie – heeft Brazilië er momenteel enkele termijnen links bestuur opzitten. De stuitende corruptie, de slechte economische toestand van het land, en de stijgende armoede en werkloosheid laten in het grootste Zuid-Amerikaanse land de roep om verandering echter luid weerklinken.

De afgelopen weken maakten sociale media met de regelmaat van de klok gewag van geweld en intimidatie tegen aanhangers van Bolsonaro. Militanten van zijn kleine PSL-partij werden bij het campagne voeren op straat aangevallen door zogenaamde antifascisten.

Gisteren echter werd Jair Bolsonaro zelf tijdens een verkiezingsmeeting aangevallen. Op campagne in de staat Minas Gerais werd hij door een 40-jarige man met een mes gestoken. Bolsonaro werd getroffen in de buikstreek en onmiddellijk naar een ziekenhuis in de buurt gevoerd waar hij twee uur lang werd geopereerd. Zijn toestand is intussen stabiel maar nog steeds kritiek.

(Lees verder onder de tweet.)

Dader actief in links milieu

De dader, die intussen werd opgepakt, had eerder op sociale media al bedreigingen geuit en is actief in links-politieke middens. Uit zijn profiel blijkt ook dat de man een fan is van het socialistische regime in Venezuela.

De aanval op de populaire Bolsonaro zorgt voor heel wat commotie in Brazilië. President Temer heeft de aanval scherp veroordeeld, en vandaag – net op de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag – zal er geen campagne gevoerd worden.