De rechtse jeugdorganisatie Schild & Vrienden ligt onder vuur. Woensdagavond werd een PANO-reportage op de VRT uitgezonden over de interne werking van de groep. Na zes maanden de organisatie te volgen, werd het grootste deel van de reportage gewijd aan tal van racistische ‘memes’ en prentjes die de reportagemakers vonden. Politici reageren verbolgen en eisen een onderzoek. Volgens S&V-oprichter Dries Van Langenhove probeert [de VRT echter] alles wat Vlaamsgezind is te framen als racistisch”. Intussen is het parket een onderzoek gestart.

Een half jaar lang volgde Tim Verheyden van PANO het leven van de oprichter van de Vlaamsgezinde en rechtse jeugdorganisatie Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove. “Een onafhankelijk beweging zonder politieke banden die wil zorgen voor een positieve mentaliteitswijziging bij de Vlaamse jeugd zodat zij fysiek en mentaal weerbare, sociale burgers zijn”, zo vertelt Van Langenhove zelf. Dit aspect en de activiteiten tijdens die afgelopen maanden die dit moeten aantonen, krijgen echter maar weinig aandacht in de reportage. Het gros van de aandacht gaat naar allerlei racistische prenten die intern op S&V-kanalen zouden gedeeld zijn nadat PANO gebruik moet gemaakt hebben van een infiltrant. Bij de in beeld gebrachte ‘meme’s’ gaan de boodschappen van spotten met racisme en seksisme tot antisemitisme.

Politieke reacties: “Afgrijselijke mensonterende zaken”

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) – wiens lezingen S&V geregeld heeft beveiligd – gaat het om “afgrijselijke mensonterende zaken”, aldus de top-N-VA’er. “Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden. De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme.” Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt dan weer dat “[dit] het soort schild en vrienden [is] dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!”. De N-VA-politica vindt ook dat wie lid is van S&V geen lid kan zijn van N-VA.

CD&V-voorzitter Wouter Beke distantieerde zich ook op Twitter“Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen.” Ook Groen en sp.a vinden dat S&V nu “ontmaskerd” is en roepen op tot een onderzoek door justitie.

(Lees verder onder de tweet.)

Parket start onderzoek

De minister van Justitie Koen Geens (CD&V) – die positief injunctierecht heeft en onderzoeken kan bevelen – stelde deze ochtend echter op Radio 1 dat aanzetten tot haat en racisme sowieso strafbaar is, en dat voor een racisme-onderzoek geen klacht nodig is. “Deze mensen hebben perfect recht op een vrije mening, maar vanaf het ogenblik dat dat omslaat in xenofobie, racisme of negationisme, dan zijn we verkeerd bezig.” De minister kon niet bevestigen of S&V wordt opgevolgd door Staatsveiligheid.

Intussen is duidelijk geworden dat het parket een onderzoek is gestart. “We hebben de reportage diepgaand kunnen analyseren”, aldus woordvoerder woordvoerder An Schoonjans tegenover VRT NWS. “Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn.” Geens bevestigde intussen dit nieuws via Twitter.

Van Langenhove: “VRT probeert alles wat Vlaamsgezind is te framen als racistisch”

Schild & Vrienden postte woensdagavond op Facebook ook een eigen video waarin ze hun eigen verhaal uit de doeken deden. Volgens de jeugdgroep heeft de VRT een politieke agenda en heeft men door middel van framing “en van de pot gerukte insinuaties” de vereniging proberen nekken. Volgens S&V-kopman Van Langenhove heeft PANO-reportagemaker Tim Verheyden zelf toegegeven dat hij Schild & Vrienden “eigenlijk niet zo goed gezind is” en heeft hij een “hit piece” gemaakt.

(Lees verder onder de tweet.)

“Jongeren gebruiken nu sociale media om aan informatie te geraken. En daar spelen wij van Schild & Vrienden op in. Tot groot ongenoegen van Tim Verheyden en de journalisten bij de staatsomroep”, aldus Van Langenhove. “We hebben nu, net zoals Vlaams Belang vroeger en N-VA vandaag, aan de lijve ondervonden hoe de VRT probeert te framen. Zo proberen ze alles wat Vlaamsgezind is weg te zetten als extremistisch, racistisch, gewelddadig en zelfs antisemitisch.”

S&V blijft echter niet zonder steun achter, zo lijkt het. De Facebookpagina van de organisatie heeft op 12 uren tijd intussen nagenoeg 3.000 ‘vind-ik-leuks’ erbij.

Schild & Vrienden legt VRT-framing bloot

Vanavond zendt VRT een PANO-reportage over Schild & Vrienden uit. De afgelopen maanden filmde VRT tientallen uren positief beeldmateriaal. We mochten de reportage zonet inkijken en constateerden dat VRT al dit positieve beeldmateriaal naar de prullenmand heeft verwezen omdat het hun agenda niet dient. In dit filmpje leggen we voor jullie bloot hoe VRT door framing en van de pot gerukte insinuaties wil dat jullie de mening van de VRT overnemen in plaats van te denken voor jezelf.We sporen iedereen aan om de reportage te bekijken zodat ook jullie kunnen ontdekken hoe de staatszender jullie manipuleert met jullie eigen belastingsgeld.

Publiée par Schild & Vrienden sur Mercredi 5 septembre 2018