In Nederland is er heel wat ophef ontstaan na een uitspraak door een rechter in een verkrachtingszaak. Een Afghaanse asielzoeker (36) verkrachtte een zwakbegaafd meisje (18) in 2016. De aanklager vroeg hiervoor 24 maanden celstraf, zoals gangbaar is, maar de rechter gaf 4 maanden minder straf dan dit omdat de verkrachter anders zijn verblijfsstatus zou verliezen.

Ophef in Nederland. De 36-jarige Zaman S. verkrachtte in 2016 een 18-jarig zwakbegaafd meisje in het magazijn van de winkel waar hij werkte. Het meisje was een klant, maar werd met een smoes gelokt naar de achterkant van de winkel, waar Zaman S. een tas zou laten zien. Hierna betastte de Afghaanse asielzoeker het meisje echter en dwong hij haar om hem oraal te bevredigen.

“Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet”

De aanklager eiste 24 maanden celstraf. Deze strafmaat is courant in Nederland voor zo’n zaken, hetgeen de rechter in zijn vonnis zelf erkende. Toch gaf de rechter de verkrachter slechts 20 maanden cel. Zaman S. werd nog nooit eerder veroordeeld en 24 maanden celstraf zou immers betekenen dat Zaman S. zijn verblijfsvergunning kwijtraakte. Het is “niet de bedoeling” dat een straf leidt tot “verregaande vreemdelingenrechtelijke consequenties”, aldus de rechter.

Advocaat Richard Korver, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigt, vindt echter dat “het al of niet verliezen van een verblijfsvergunning bij zo’n ernstig misdrijf als verkrachting geen overweging hoort te zijn.” De vader van het slachtoffer is ook niet te spreken over de uitspraak: “Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet”, zo liet hij in De Telegraaf optekenen.

Korver en de vader van het slachtoffer staan niet alleen. Regeringspartijen VVD en CDA hebben ernstige vragen bij de gang van zaken. “Dit is […] niet de bedoeling geweest van de wetgever”, luidt het. Thierry Baudet, voorzitter van het burgerlijk-rechtse FvD, is na de uitspraak “niet boos, maar woest”. En Geert Wilders, voorzitter van de rechts-populistische PVV, vindt dan weer dat “dit […] met geen pen te beschrijven [is]. Het Nederland van Mark Rutte (de Nederlandse VVD-premier, red.) is ziek.”