Niet alleen de Turkse extremistische organisatie ‘Grijze Wolven’ onderhoudt banden in de Vlaamse politiek. Ook ‘Milli Görüs’, volgens Humo “de Turkse variant van de salafistische Moslimbroeders”, heeft minstens drie fervente aanhangers geplaatst op lijsten van sp.a, CD&V en Open Vld. Dat brengt Het Laatste Nieuws. De organisatie heeft zelfs belangrijke politici als Justitieminister Koen Geens (CD&V) te gast.

Ophef in Genk. Verschillende N-VA-prominenten zoals Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) verzetten zich tegen de komst van een islamschool in Genk. Deze zou worden geleid door de omstreden organisatie Milli Görüs, een groep die een radicale vorm van de islam aanhangt. De organisatie presenteert zich vaak als gematigd, maar zou volgens de Duitse inlichtingendiensten in werkelijkheid een pak radicaler zijn. In ons land opereert Milli Görüs onder de naam ‘Belgische Islamitische Federatie (BIF)’. Ook bij ons wordt de groepering in het oog gehouden door de Staatsveiligheid. Dit al sinds de jaren ’90. Maar onderzoek van Het Laatste Nieuws toont aan dat de organisatie verbonden is aan verschillende partijen.

Milli Görüs niet alleen in Heusden-Zolder goed vertegenwoordigd

Het Milli Görüs-lid Ali Alci werd reeds in 2012 voor de sp.a verkozen in de gemeenteraad van Sint-Niklaas, toen hij bestuurder was in de lokale BIF-moskee. Dit jaar is hij ook gemeenteraadskandidaat, maar voor ‘Be.One’, de formatie van de omstreden links-radicale activist Abou Jahjah. Milli Görüs-leden die wel nog op de lijsten van traditionele partijen staan zijn Mehmet Arikan – secretaris voor de BIF-afdeling in Mol – voor CD&V, Emre Öz – voorzitter van de BIF-afdeling in Temse – voor Open Vld en BIF-lid Arif Birinci voor sp.a in Heusden-Zolder. Diezelfde Limburgse gemeente kwam al in de belangstelling toen een aantal sp.a– en Groen-politici verbonden bleken aan de Grijzen Wolven, een ultranationalistische pro-Turkse groepering.

Het is niet de eerste keer dat Milli Görüs problemen zou kunnen veroorzaken in de Belgische politiek. Selahattin Özer, nog een ander lid van Milli Görüs, werd in 2007 ontheven uit zijn functie als schepen van Integratie in Heusden-Zolder na een aanvaring met zijn toenmalige partij CD&V. “Voor Selahattin Özer betekende [integratie] Iftar-feesten organiseren, een Turkse begraafplaats en theehuis opzetten, plus een nieuwe moskee realiseren. Meer segregatie dan integratie dus”, klonk het toen bij CD&V.

Hoge gasten bij Milli Görüs

Bij de Milli Görüs-afdeling in Heusden-Zolder werd afgelopen mei overigens nog letterlijk de rode loper uitgerold voor Justitieminister Koen Geens (CD&V). “De Minister van Justitie is bevoegd voor erediensten. In dat kader ontmoet hij op verschillende tijdstippen vertegenwoordigers van alle godsdiensten”, zo reageerde de woordvoerster van Geens tegenover SCEPTR over het bezoek, dat kaderde in een ‘open gebedshuizendag’.

De organisatie ging uit van de interreligieuze werkgroep ‘Interreligieus Dialoog’. De gemeente Heusden-Zolder, drie moskeeën en een lokale kerk participeren in het initiatief. “Met de hulp van het Agentschap Integratie en Inburgering op Vlaams Niveau heeft de open gebedshuizendag als doel om respect te bevorderen tussen de verschillende geloofsgemeenschappen”, aldus nog Geens’ woordvoerster, Sieghild Lacoere.

Massaal DELEN aub! Eigen research! Inclusief hallucinante fotoreeks…"Milli Görüs is een radicale Turkse islamitische…

Publiée par Peter Velle sur Lundi 30 juillet 2018