Het proces van Fouad Belkacem, voormalig leider van terreurorganisatie Sharia4Belgium, is vandaag opnieuw uitgesteld omdat de federale politie niet over genoeg manschappen en voertuigen beschikt om Belkacem over te brengen naar de rechtbank. Dat meldt Belga“De rechter heeft vorige keer uitdrukkelijk gesteld dat de aanwezigheid van een verdachte een essentieel onderdeel is van een eerlijk proces. Heeft Belkacem daar geen recht op?”

In 2016 werd Fouad Belkacem als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium veroordeeld tot 12 jaar cel een geldboete van 30.000 euro. Vervolgens werd de procedure om hem de Belgische nationaliteit te ontnemen in werking gezet, iets wat Belkacem koste wat kost wil vermijden. Vorig jaar trouwde Belkacem in de gevangenis van Hasselt,met goedkeuring van bevoegd schepen Brigitte Smets (sp.a). Mogelijk was er sprake van een gedwongen huwelijk om op die manier zijn Belgische nationaliteit te verzekeren.

Eerlijk proces

Maar intussen gaat de juridische procedure voor de intrekking van Belkacem’s Belgische nationaliteit gewoon verder. Bij zijn proces eind juni was Belkacem zelf niet aanwezig vanwege een probleem met zijn vervoer, waardoor de rechter besliste de zitting uit te stellen. Enkele maanden later blijkt het probleem met zijn vervoer nog steeds niet opgelost te zijn, en zal ook de zitting van vandaag mogelijk niet plaatsvinden.

(Lees verder onder de tweet.)

De advocate van Belkcam reageert verbolgen op het nieuws. “Het parket-generaal doet zijn werk niet”, aldus advocate Liliane Verjauw. “Ik word hier ter plaatse ingelicht dat Belkacem niet wordt overgebracht. De rechter heeft vorige keer uitdrukkelijk gesteld dat de aanwezigheid van een verdachte een essentieel onderdeel is van een eerlijk proces. Heeft Belkacem daar geen recht op?”

Het geplande proces is voorlopig uitgesteld en er wordt naar oplossingen gezocht voor het vervoerprobleem. “Wij houden ons de rest van de dag beschikbaar, moest hij toch nog overgebracht kunnen worden”, aldus de kamervoorzitter.

Wordt vervolgd.