In Westkerke, onderdeel van Oudenburg, is afgelopen weekeinde prikkeldraad gezet rond de snelwegparking. Dit werd geplaatst door Defensie op vraag van Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Die laatste ging eerder nog in de clinch met de burgemeester van Oudenburg, Peter Velle (CD&V). Velle wil de parking immers ‘s nachts gesloten houden omdat de prikkeldraad geen echt obstakel voor de illegale transitmigranten zou vormen. Dit gezien men kan binnendringen “via de in- of uitrit”

Minister Ben Weyts heeft prikkeldraad laten plaatsen rond de snelwegparking in Westkerke, zo weet Het Laatste Nieuws. De beslissing komt er nadat burgemeester Peter Velle de parking liet sluiten ‘s nachts. Weyts dreigde daarom met juridische stappen tegen Velle. De N-VA-minister wil nachtelijke sluitingen absoluut niet omdat dan truckers zouden verplicht zijn om te overnachten in dorpskernen alwaar de transitmigranten spoedig zouden volgen. Velle volhardt echter.

“Over een degelijk veiligheidsplan hebben wij van de minister nog niets gehoord”

“En die prikkeldraad verandert niets aan mijn besluit”, zo verzekert Velle aan Het Laatste Nieuws. “Transitmigranten kunnen de autosnelweg binnendringen via de in- of uitrit. Over een degelijk veiligheidsplan hebben wij van de minister nog niets gehoord. Ons bereikt geen enkele informatie, dus blijft de parking ’s nachts dicht.”

De problematiek rond transitmigranten verhit het debat in Vlaanderen en België al maanden. Deze maand viel zelfs nog een dodelijk slachtoffer na een grote vechtpartij tussen illegale transitmigranten in Wetteren. Een Eritreeër kwam daarbij om het leven. De snelwegparking in Wetteren werd daags nadien gesloten door burgemeester Alain Pardaen (CD&V). Ook andere snelwegparkings werden al gesloten wegens aanhoudende incidenten en overlast.