Kaoutar Oulichki, de voorzitster van de Jongsocialisten, valt volgens Het Laatste Nieuws in een filmpje te zien met op de achtergrond een prent van sovjetleider Vladimir Ilyich Lenin. “Extremisme is altijd verwerpelijk, of het nu religieus of ideologisch geïnspireerd is”, reageert Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman. Bij de socialisten valt te horen dat de prent afkomstig is uit een collectie die werd aangekocht bij de giftshop van het Paleis voor Schone Kunsten. 

Oulichki was zich naar eigen zeggen niet bewust van de ‘aparte’ achtergrond. “We hebben dit filmpje bij Gert Stas opgenomen en daar hangt een collectie prenten die gekocht zijn in de giftshop van het Paleis van Schone Kunsten tegen de muur. Blijkbaar ook eentje waar Vladimir Ulyanov Lenin op staat”, reageert ze.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Het filmpje opnieuw opnemen wijst de voorzitster van de Jongsocialisten van de hand. “Ik begrijp niet dat mensen daar aanstoot aan nemen”, stelt ze tegenover Het Laatste Nieuws. “Lenin heeft zijn plek in de geschiedenis verdiend en ik wil er zeker de educatieve waarde van uitdragen”. Sp.a-woordvoerder Sarah Vandecruys beklemtoont dat de prent louter een “historische en esthetische waarde” heeft.

Volgens Roggeman daarentegen is het “historische onzin” om te “doen alsof Lenin een geheel onproblematisch figuur is”. De Jong N-VA-voorzitter stipt aan dat extremisme, ongeacht de inspiratie, altijd verwerpelijk is. Volgens hem “moeten [we] daarvoor waakzaam blijven en proper zijn op ons eigen”.

Rode Terreur

Lenin heeft zijn plaats in de geschiedenisboeken verworven als eerste leider van de Sovjet-Unie en als verantwoordelijke voor ‘De Rode Terreur‘ waarbij zo’n 100.000 mensen stierven. Daarnaast had de communistische leider ook een grondige afkeer van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zo stelde hij naar aanleiding van een christelijke verlofdag dat de geheime politie op weg moest gaan om al diegene die niet op het werk gekomen zijn neer te schieten.