De politievakbonden van het ACV en het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) zijn boos over de vrijlating van de moordenaar van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen. De crimineel Noureddine Cheikhni komt vrij met een enkelband nadat hij slechts een derde van zijn 30-jarige straf, waarvoor hij in 2007 veroordeeld werd, heeft uitgezeten. Dat bericht VTM Nieuws.

ACV-secretaris Joery Dehaes reageert: “Dit is een slag in het gezicht van de ouders en de collega’s van Kitty.” De ACV’er zegt dat er vanuit de vakbond al verschillende reacties kwamen en dat het ongeloof “zeer groot” is. “Wij hebben geen zicht op het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank, maar het zou ons sterk verbazen dat die crimineel voldoet aan al de voorwaarden om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. En dan nog is het ontoelaatbaar dat tegen geweld op de politie geen sterker signaal wordt gegeven. Dit is een regelrechte schande. We weten hiermee hoeveel het leven van een politieagent waard is voor de strafuitvoeringsrechtbank”, hekelt Dehaes.

Ook NSPV-voorzitter Carlo Médo reageert verbolgen: “Wat een kaakslag voor haar familie. Wat een kaakslag voor de politie. Kitty staat symbool voor de inzet van onze politie om de burgers en onze maatschappij te beschermen. Is dat de dankbaarheid die onze uniformdragers krijgen?” Cheikhni werd in 2007 veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen. Van de totale straf heeft hij nu net iets meer dan 10 jaar uitgezeten en hij komt nu vrij met een enkelband. De ouders van Van Nieuwenhuysen zien met lede ogen aan dat de crimineel vrijkomt: “Als je een politie-inspecteur doodschiet en een andere zwaar verwondt, is het niet logisch dat je na 10,5 jaar een enkelband krijgt.”

Wet toegepast

John Maes, lid van de commissie strafrecht van de orde van Vlaamse Balies reageerde begripvol op de reacties. Toch wijst hij ook op het feit dat de strafuitvoeringsrechtbank de wet heeft toegepast en dat ongetwijfeld weloverwogen deed. In 2013 werd die wet echter nog verstrengd, maar omdat Cheikhni al eerder veroordeeld werd is die verstrenging niet van toepassing.

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen was op 4 december met haar toen 27-jarige collega Peter Van Stalle op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo. De inzittenden daarvan, Noureddine CheikhniGalip Kurum en Hassan Iasir, waren toen net een huis binnengedrongen om de autosleutels van een andere auto te kunnen stelen. Nadat ze uit het huis kwamen, zagen de criminelen de politiecombi waarin Van Nieuwenhuysen zat en doorzeefden ze deze met een kalasjnikov. Van Nieuwenhuysen, nog maar pas van de politieschool, werd dodelijk geraakt. Haar collega, Van Stalle, raakte zwaargewond.