Polen – het grootste voormalige communistische land in de Europese Unie – laat weten dat het zich zal verzetten tegen eventuele sancties die door de EU worden opgelegd aan Hongarije.

“Elk land heeft het soevereine recht om interne hervormingen door te voeren die het gepast acht”, klinkt het in een verklaring van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Acties gericht tegen lidstaten zorgen enkel voor een verdieping van de scheidslijnen in de EU, waardoor het huidige gebrek aan vertrouwen van de burgers in de Europese instellingen toeneemt.”

(Lees verder onder de tweet.)

Artikel 7

Gisteren stemde het Europese Parlement vóór het opstarten van een strafprocedure tegen Hongarije. Het Parlement stemde over een rapport van het groene Nederlandse parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks). Volgens Sargentini wordt de rechtsstaat in Hongarije aangetast. Het gaat onder meer om het belasten van ngo’s en het sluiten van de Central European University van George Soros. Indien Sargentini de steun van een tweederdemeerderheid in het Europees Parlement vindt, zou dat kunnen leiden tot het opstarten van ‘Artikel 7’, waardoor Hongarije zijn stemrecht binnen de EU verliest.

Haast alle Vlaamse partijen (CD&V, Groen, sp.a en Open Vld) stemden voor het rapport van Sargentini. Enkel Vlaams Belang (tegenstem) en N-VA (onthouding) vormden een dissidente noot. N-VA echter, zo verklaart Europarlementslid Sander Loones op Twitter, onthield zich niet omwille van de toestand van de rechtsstaat in Hongarije maar wel omwille van wat er in het rapport staat over migratie. Zo betreurt de N-VA dat dit rapport van GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini de artikel 7-procedure dreigt uit te hollen door te pogen een laks migratiebeleid op te dringen en een links sociaaleconomisch beleid door te duwen”. 

Intussen merken critici op dat de strafprocedure tegen Hongarije weleens als een boemerang in het gezicht van de aanstichters daarvan kan terugkeren. “De strafactie tegen Hongarije zal verkeerd uitpakken. Polen en/of Italië zullen het voorstel van het Europees Parlement in de Raad met een veto treffen. Sargentini en Timmermans verenigen ‘Mitteleuropa’ tegen de EU, zonder dat ze het beseffen”, schrijft Derk Jan Eppink, voormalig Europarlementariër voor Lijst Dedecker, in een opiniestuk op VRT NWS. “Sargentini, Timmermans en de juichende leden van het Europees Parlement hebben gisteren in Straatsburg demonen doen ontwaken die zij niet beheersen. In feite bewerken zij daarmee het einde van de EU.”

ADVERTENTIE