In het Brusselse Justitiepaleis is in de nacht van dinsdag op woensdag het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie ingestort. Maandag raakten dan weer reeds twee mensen gewond toen enkele archiefkasten van het hof van beroep het begaven. Dat brengt De Standaard.

Het Justitiepaleis in Brussel is al een hele poos aan renovatie toe. Het dossier sleept al jaren aan, maar er lijkt nauwelijks vooruitgang te worden gerealiseerd. Nu valt het paleis letterlijk in elkaar, of althans delen ervan.

“Er zijn grote stukken naar beneden gekomen”

De gedeeltelijke instorting van het plafond vond plaats bij de dienst van het Hof van Cassatie waar men strafdossiers beheert, iets wat niet toegankelijk is voor het publiek. “Er zijn grote stukken naar beneden gekomen”, zo bevestigt advocaat-generaal Henri Vanderlinden in De Standaard. Hierbij vielen geen gewonden, maar er zou veel materiële schade zijn. Alle dossiers zijn echter intact. “De mensen die er werkten, zijn verplaatst naar een ander deel van de griffie”. Als oorzaak vermoedt men ingesijpeld water.

Bij het eerdere incident maandagochtend vielen echter wel twee gewonden. Op de griffie van het hof van beroep zouden die dag enkele kasten omgevallen zijn. Een medewerker heeft twee gebarsten ribben, maar is reeds opnieuw aan het werk. Een ander slachtoffer heeft echter een open wonde aan de arm en een afscheurde pees. Hij moest onmiddellijk geopereerd worden en is twee maanden arbeidsongeschikt. De oorzaak van dit ongeluk zou een falen moeten zijn van de verankering van een de kasten in het plafond. Eens deze viel, werden een aantal andere kasten meegesleurd. Waarom precies de verankering het begaf is onduidelijk. De zalen waar de Frans- en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen zijn, zijn momenteel ontoegankelijk.

Vorig jaar werd reeds duidelijk dat de kelders van het Justitiepaleis werden geteisterd door een schimmelinfectie. Tal van bewijsstukken in strafzaken en stukken van de burgerlijke stand werden hierdoor beschadigd.