Panama heeft de registratie van de migrantenboot Aquarius 2 ingetrokken. Als het schip geen nieuwe vlag kan vinden betekent dit dat er binnenkort geen NGO-schepen meer zullen opereren voor de Italiaanse kust.

De Panamese Maritieme Autoriteit (PMA) heeft de registratie van het NGO-schip Aquarius 2 ingetrokken. Dit betekent dat zodra het schip aanmeert, het zijn vlag zal moeten afleveren en niet meer kan uitvaren, tenzij het een nieuwe vlag kan vinden. Volgens SOS Mediterranée – één van de NGO’s die de Aquarius opereert – heeft de Italiaanse regering druk uitgeoefend op Panama. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) ontkent echter met klem.

(Lees verder onder de tweet.)

Laatste NGO-schip

De Aquarius 2 is momenteel het enige overgebleven NGO-schip dat nog in het centrale Middellandse Zeegebied opereert. Indien het geen nieuwe vlag vindt betekent dit dat er in de nabije toekomst geen NGO-schepen meer in het gebied actief zullen zijn. Gisteren weigerde Salvini het schip nog te laten aanmeren in Italië. De Aquarius 2 heeft momenteel 58 migranten aan boord.

(Lees verder onder de tweet.)

Salvini zei dat Aquarius 2 het werk van de Libische kustwacht had gehinderd door instructies te negeren. Hij zei ook dat  Panama op het punt stond om de registratie van Aquarius 2 te herroepen omdat het “illegaal was en de procedures niet respecteert”. “Ze kunnen hun naam en vlag nog duizend keer veranderen, maar de havens van Italië blijven gesloten voor deze heren” zei Salvini.