De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) is niet opgezet met de plannen om het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex uit te breiden en meer bevoegdheden te geven. Volgens Orbán wil Brussel de migratie niet tegenhouden, maar “beheren”.

Vorige week stelde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een toevoeging voor van 10.000 grenswachten aan het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex tegen 2020. Ook zou Frontex bevoegdheden van de lidstaten overnemen. Maar volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) wil Brussel “de immigratie niet tegenhouden, maar beheren”.

(Lees verder onder de tweet.)

In beroep tegen stemming EU-Parlement

“Het is niet juist als  ze ons het recht op grensbescherming willen ontnemen en als Brussel de verdediging van de grenzen van Hongarije wil aansturen. Onze grenzen worden niet alleen door professionals beschermd, maar ook door patriotten”, zegt Orbán.

“Ons standpunt in deze kwestie is duidelijk: ons vaderland is geen doorgangshuis en geen opvangkamp”, aldus Orbán. “Als we ons willen mengen met andere culturen en beschavingen, dan zullen we hierover overleggen en beslissen. Hoewel ik het Hongaarse volk tegen dit idee zou willen aanraden”

Orbán bevestigde ook dat zijn regering in beroep zou gaan tegen de stemming van vorige week in het Europees Parlement. Het Parlement stemde over een rapport van het groene Nederlandse parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks). Volgens Sargentini wordt de rechtsstaat in Hongarije aangetast. Het gaat onder meer om het belasten van ngo’s en het sluiten van de Central European University van George Soros. Indien Sargentini de steun van een tweederdemeerderheid in het Europees Parlement vindt, zou dat kunnen leiden tot het opstarten van ‘Artikel 7’, waardoor Hongarije zijn stemrecht binnen de EU verliest.