Frankrijk weigert “voorlopig” het NGO-schip Aquarius 2 te laten aanmeren in Marseille. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire (LaREM). Marseille is immers niet de dichtstbijzijnde haven, aldus Le Maire.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire (LaREM) werd gevraagd of Parijs bereid was om in te gaan op het verzoek om het NGO-schip Aquarius 2 – met 58 migranten aan boord – te laten aanmeren in Marseille. “Voorlopig is het een ‘nee'”, antwoordde Le Maire.

(Lees verder onder de tweet.)

Laatste NGO-schip

De minister zei dat schepen volgens EU-regelgeving verondersteld werden aan te meren in de dichtstbijzijnde haven. Marseille was niet de dichtstbijzijnde haven, aldus Le Maire. “Op het gebied van migratie moet de kwestie stevig en duidelijk worden aangepakt en moeten de Europese regels worden nageleefd”, zei de minister.

De Aquarius 2 is momenteel het enige overgebleven NGO-schip dat nog in het centrale Middellandse Zeegebied opereert. Gisteren heeft Panama de registratie van het schip ingetrokken. Indien het geen nieuwe vlag vindt betekent dit dat er in de nabije toekomst geen NGO-schepen meer in het gebied actief zullen zijn. Eergisteren weigerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) het schip te laten aanmeren in Italië.