De adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad (VJR) die twee weken geleden ontslagen werden na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden, klagen de dubbele standaard aan die de VJR volgens hen hanteert. Dit nadat bleek dat enkele andere adviseurs van de VJR een afkeer zouden hebben voor “witte mensen”, maar gewoon kunnen aanblijven. “Ons kent ons natuurlijk.”

Gisteren bleek dat verschillende adviseurs en jeugdwerkers van de Jeugdraad, een officiële adviesraad voor de Vlaamse regering, hun afkeer voor “witte mensen” of “witte mannen” niet onder stoelen of banken steken. Op sociale media weerklinkt flink wat kritiek op die uitspraken. Zo klagen tal van mensen de hypocrisie aan binnen de Vlaamse Jeugdraad. Vlaams Belang Jongeren vindt dat een onderzoek zich opdringt.

Dubbele standaard in Vlaamse Jeugdraad?

Ook de ontslagen adviseurs, die ontslagen werden vanwege hun betrokkenheid bij de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden, klagen de dubbele standaarden aan die de VJR volgens hen hanteert. “Als de Vlaamse jeugdraad zijn linkse adviseurs op dezelfde manier zou behandelen als hun centrum-rechtse adviseurs zouden ze nu allemaal zonder enige kans tot verdediging op straat staan, maar ons kent ons natuurlijk”, stelt de ontslagen Jeroen Bergers aan SCEPTR.

Ook de andere ontslagen adviseurs laten van zich horen. “Wij betreuren het dat onze ex-collega’s zich schuldig maken aan racistische uitspraken. Een beetje hypocriet, gezien de afgelopen weken. Opnieuw blijkt dat er éénrichtingsverkeer bestaat in de Vlaamse Jeugdraad. Rechtse adviseurs worden zonder enig concreet bewijs en weerwoord afgezet, maar linkse adviseurs kunnen oproepen voor minder blanke mannen of N-VA’ers met dictators uit de jaren dertig vergelijken. Deze dubbele ondemocratische standaard moet worden aangepakt.”

Volgens de ontslagen adviseurs vertegenwoordigt de VJR dan ook de Vlaamse jeugd niet. “De Vlaamse Jeugdraad brult om diversiteit, maar als het om rechtse diversiteit gaat, is het muisstil”, klinkt het. “Wanneer de Vlaamse jeugdraad zich zou bezighouden met het vertegenwoordigen van de Vlaamse jeugd in plaats van het vertegenwoordigen van de mening van een select clubje zou deze een grote en positieve impact kunnen hebben op het beleid.”