De voormalige Amerikaanse president Barack Obama (Democraten) heeft gisteren uitgehaald naar de huidige president Donald Trump en zijn Republikeinse partij. Hij spoort de Democraten aan om te kijken naar het “misbruik van de macht” van de regering en om het gezond verstand te herstellen door te stemmen in de verkiezingen van november. Dat brengt Reuters.

Obama was te gast aan de universiteit van Illinois waar hij een prijs in ontvangst mocht nemen. Daar liet hij zich uit over president Donald Trump, iets wat voorheen nog niet openlijk gebeurd was. Obama zei dat de Amerikanen in gevaarlijke tijden leven en dat de verkiezingen één van de belangrijkste uit zijn leven zijn. Hij beschuldigde de Republikeinen ervan dat ze de democratie bedreigen, het land verdelen, internationale allianties ondermijnen en teveel bezig zijn met Rusland.

“Binnen twee maand hebben we de kans, niet de zekerheid, maar de kans om de schijn van gezond verstand in onze politiek te herstellen”, speechte Obama. “Er is slechts één controle op slecht beleid en het misbruik van macht, en dat zijn jullie en jullie stem.” Zowel Republikeinen als Democraten roepen hun achterban op om op 6 november te stemmen in de ‘midterm’ verkiezingen. De Democraten moeten 23 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 2 in de Senaat zien te winnen om de meerderheid in het Congres te hebben. Alleen zo kunnen ze het beleid van Trump hinderen.

Obama hield zich sinds het einde van zijn termijn als president, in januari 2017, op de achtergrond van de politiek. Tot grote frustratie van verschillende Democraten. Nu beschuldigt hij de Republikeinen ervan dat ze de Democratie niet waarborgen en het beleid van Trump niet controleren. Hij zei dat de kiezers dat wel voor hen zullen doen: “Uiteindelijk, komt de bedreiging voor onze democratie niet alleen van Donald Trump of de huidige groep Republikeinen in het Congres. De grootste bedreiging voor onze democratie is onverschilligheid. De grootste bedreiging voor onze democratie is cynisme.” Trump reageerde tijdens een benefiet in Noord-Dakota minachtend op de speech van zijn voorganger: “Het spijt me, ik keek ernaar maar ik viel in slaap.”

Referendum over Trump

De verkiezingen in november worden gezien als een referendum over Trump. Hij vervulde immers veel beloftes die hij tijdens zijn verkiezingscampagne deed, onder andere de belastingverlagingen. Daarnaast kan het grote publiek nu ook haar stem laten horen over de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Het valt af te wachten of de Amerikaanse kiezers Trump hiervoor afstraffen of hem prijzen voor zijn verwezenlijkingen.

Obama dreef ook nog de spot met Trump omdat hij de eer opstreek voor economische winsten die begonnen onder de regering-Obama. Hij vervolgde dat Trump de culturele angsten en economische gevaren uitbuit. “Het begon niet met Donald Trump. Hij is een symptoom, geen oorzaak. Hij slaat munt uit de verontwaardiging die politici al jaren aanwakkeren”, reageert Obama. “Als je denkt dat verkiezingen er niet toe doen, dan hoop ik dat de voorbije twee jaar je indruk hierover hebben veranderd. De politiek van verdeeldheid, verontwaardiging en paranoia hebben jammer genoeg een thuis gevonden in de Republikeinse partij”, besluit de voormalige president.