Noord-Korea is bereid zijn belangrijkste raketinstallaties te ontmantelen in het bijzijn van internationale deskundigen. Dat werd aangekondigd na afloop van een topontmoeting tussen de leiders van beide Korea’s in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De Amerikaanse president Donald Trump reageert alvast hoopvol.

Noord-Korea zal zijn belangrijkste raketinstallaties en de kerncentrale in Yongbyon sluiten in het bijzijn van internationale deskundigen, indien de Verenigde Staten bereid zijn om “wederkerige maatregelen” te treffen. Dat kondigde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aan tijdens een gezamenlijke persconferentie met Kim Jong-un, na afloop van een drie dagen durende topontmoeting tussen de twee leiders.

(Lees verder onder de tweet.)

“Land van vrede zonder kernwapens of kerndreigingen”

Volgens Moon zijn Noord- en Zuid-Korea overeengekomen dat het Koreaanse schiereiland een “land van vrede zonder kernwapens of kerndreigingen” moet worden. “Het zal niet alleen een vlotte weg voor de boeg zijn, er zullen uitdagingen en beproevingen zijn, maar hoe meer we ze overwinnen, hoe sterker we zullen worden. We zijn niet bang voor toekomstige uitdagingen”, zei Kim.

Ook zullen Noord- en Zuid-Korea twee spoorwegen met elkaar verbinden, over de gedemilitariseerde zone die de twee landsdelen van elkaar scheidt heen. De Noord-Koreaanse ‘opperste leider’ zou ook in de “nabije toekomst” de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bezoeken. Daarmee wordt hij de eerste Noord-Koreaanse leider die de hoofdstad van het Zuiden bezoekt. Ook zullen beide landen proberen gezamenlijk de Olympische Spelen in 2032 te organiseren.

Trump: “Erg spannend!”

“Kim Jong Un heeft ermee ingestemd om, onder voorbehoud van definitieve onderhandelingen, nucleaire inspecties toe te staan en om een testlocatie en lanceerplatform permanent te ontmantelen in aanwezigheid van internationale deskundigen. In de tussentijd is er geen sprake van raket- of kernproeven”, tweette de Amerikaanse president Donald Trump. “[…] Erg spannend!”

Het is nog niet geheel duidelijk wat er precies bedoeld werd door Noord-Korea met de “wederkerige maatregelen” die de Verenigde Staten moesten ondernemen. Kim verwees zelf ook niet naar ‘denuclearisering’ tijdens de toespraak.