De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-Ho, zei gisteren tegen de Verenigde Naties dat de aanhoudende sancties het Noord-Koreaanse wantrouwen in de Verenigde Staten vergroot. Hij liet ook weten dat zijn land haar atoomwapens niet zal opgeven indien er geen toegevingen gedaan worden. Dat brengt Reuters.

Ho liet op de Algemene VN-Vergadering weten dat Noord-Korea “aanzienlijk welwillende maatregelen” heeft getroffen in het voorbije jaar. Daarmee bedoelt hij onder andere het stoppen van de nucleaire raketproeven, de ontmanteling van een nucleaire testsite en het zweren dat het land haar atoomwapenarsenaal niet zal uitbreiden. “Maar we zien geen gelijkaardig antwoord van de VS”, reageert Ho.

“Zonder enig vertrouwen in de VS zal er ook geen vertrouwen zijn in onze nationale veiligheid en onder dergelijke omstandigheden zullen we ons niet eerst unilateraal ontwapenen”, vervolgt de Noord-Koreaanse minister. De economische sancties die verschillende landen, waaronder de VS, aan Noord-Korea hebben opgelegd blijven immers nog steeds gelden. De klachten over de Amerikaanse “gefaseerde” aanpak, waarbij Noord-Korea beloningen krijgt als het gradueel stappen onderneemt, wijzen echter niet op een regelrechte afwijzing van het denuclearisatieplan. In het verleden heeft Pyongyang immers al verschillende plannen afgewezen.

Tijdens een topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni in Singapore kwamen beide landen nog overeen dat ze zouden werken aan een “denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”. Daarbij beloofde Trump ook dat de veiligheid van Noord-Korea gegarandeerd zou worden. De Noord-Koreanen zoeken al geruime tijd naar een formele beëindiging van de Koreaanse oorlog die van 1950 tot 1953 woedde. De Amerikanen willen echter dat het land eerst haar atoomwapens opgeeft en wil de economische sancties niet opheffen vooraleer dat gebeurt.

Raketman en kwaadaardige president

“De perceptie dat de sancties ons op de knieën zullen krijgen is een droombeeld van de mensen die ons niet kennen. Maar het probleem is dat de aanhoudende sancties ons wantrouwen vergroot”, reageert Ho. Deze toon is echter helemaal anders dan bij Ho’s speech op de Algemene Vergadering van vorig jaar. Toen zei hij nog dat het noodzakelijk was dat Noord-Koreaanse raketten Amerika moesten kunnen bereiken omdat “meneer de kwaadaardige president” Trump Kim Jong-Un een “raketman op een zelfmoordmissie” noemde. Ook Trump klonk vorig jaar helemaal anders, toen zei hij nog dat hij Noord-Korea volledig zou vernietigen.

China en Rusland zijn van mening dat de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea moet belonen voor de stappen die het land al genomen heeft. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageerde donderdag nog: “De handhaving van de sancties van de Veiligheidsraad moet krachtig doorgaan en dat zonder te falen totdat we een volledige, finale en bevestigde denuclearisatie bekomen.”