Afgelopen namiddag organiseerde de nationaal-conservatieve studentenvereniging KVHV-Gent (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) haar openingscollege aan de Universiteit Gent. Gastspreker dit jaar was Nigel Farage, de veteraan-politicus van de eurosceptische UKIP. In zijn toespraak riep hij op tot intellectuele verdraagzaamheid en klaagde hij ‘politiek tribalisme’ aan, maar viel hij toch heftig de EU aan, die hij “autoritair” noemde. “Het is toenemend irrelevant geworden wie de nationale verkiezingen wint.” Ook werd er adem gespaard voor enkele scherpe ad hominem one-liners waarvoor Farage bekend staat.

In een spreekbeurt voor het KVHV-Gent klaagde Nigel Farage het eroderend karakter van de Europese Unie aan ten aanzien van democratie. “Het is toenemend irrelevant geworden wie de nationale verkiezingen wint”, aldus de oud-voorzitter van UKIP. “Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Europa en de diversiteit van het continent. Maar ik heb een absolute afkeer voor initiatieven die al die mensen bijeen willen steken in een politieke dwangbuis.”

https://www.facebook.com/SCEPTR/videos/489040941575306

Farage maakt ene bijtende one-liner na andere

De lezing voelde op bepaalde momenten aan als politiek cabaret, al zij het met een scherp punt. Zo werd onder meer Brussel (en de PS) door de mangel gehaald. “De beste manier om te zien hoe feilbaar socialisme is, is Venezuela bezoeken en Brussel”, weerklonk het bijtend.

Ook Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) kon rekenen op kritiek. “Hoe slecht ziet Merkel eruit tegenwoordig? Niet te verwonderen, als je realiseert dat ze wellicht de slechtste Duitse leider is sinds 1945”. En nog: “Ik kan het achter de schermen wel goed hebben met Jean-Claude Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, red.)”, aldus Farage. “Bovendien doet hij me realiseren dat ik geen drankprobleem heb”.

(Lees verder onder de foto.)

Foto: SCEPTR. Farage deed het publiek verschillende malen lachen.

Farage: “Er zijn geen lessen getrokken uit de Brexit in de EU”

Maar er was ook tijd voor serieuze noten tijdens de toespraak. Zo bekritiseerde hij de dominante attitude in de EU, die volgens Farage, weinig doet uitschijnen dat men iets geleerd heeft uit het Brexit-referendum in 2016. “Er lijkt geen les getrokken te zijn uit de Brexit. Men wil een Europees leger en marine in 2025, men wil een buitenlands beleid voor de EU zonder vetorechten voor de lidstaten…”

Volgens Farage is er echter een evolutie te bemerken overheen de wereld. Zo wijst hij de verkiezingsoverwinning van huidig Amerikaans president Donald Trump (Rep.) toe aan een wereldwijd gevoel dat ingaat tegen de globalistische belangen. Ook Italië en de huidige regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega werden aangehaald als voorbeeld.

(Lees verder onder de tweet.)

Farage: “Ik ga nergens heen”

Maar de EU lijkt die nakende realiteit niet te beseffen, zo vindt Farage. “Ik vind de EU niet langer ondemocratisch of zelfs anti-democratisch. Het instituut is gewoonweg autoritair te noemen”, zo getuigde Farage nog fel. “Kijk maar gewoon hoe [Brits premier] Theresa May werd behandeld op de recente Salzburg-bijeenkomst. Om non-entiteiten zoals [Europees president] Donald Tusk May laatdunkend zien te behandelen… Absoluut walgelijk! En wie leidt deze aanvallen gesteund door de cavalerie van de Europese Commissie? Het is een man die in Gent woont, maar die ik geen vriend noem: [Open Vld-Europarlementslid en ALDE-leider] Guy Verhofstadt!”

Foto: Farage. De studenten van het rechtsconservatieve KVHV nodigen vaak omstreden sprekers uit.
Foto: SCEPTR. De studenten van het rechtsconservatieve KVHV nodigen vaak omstreden sprekers uit.

De prominente ‘brexiteer’ had nog een finale boodschap. “Ik geloof dat de EU hopeloos voorbij redding is geëvolueerd… Ik geloof zelfs niet in een EU-identiteit. Neem nu het volkslied. Men heeft deze mooie klassieke muziek gekaapt en beslist dat men Europa is. Ik geloof niet dat [deze eurocraten] Europa zijn. Europa is groter en meer fascinerend dan dat. En wat is daar verkeerd mee? Leve de verschillen!”, aldus nog Farage. “Geloof niet in de apocalyptische voorspellingen dat een exit uit de EU oorlog en miserie zal betekenen. Laten we allemaal samenwerken op vrijwillige basis als vrienden en bondgenoten. Ikzelf ga ook na de Brexit nergens heen, of mijn tegenstanders dat nu graag hebben of niet. Ik wil dat elke lidstaat – niet alleen het VK – opnieuw vrijheid kan kennen!”