In Kruibeke is opnieuw een grootschalige politieactie uitgevoerd. Op de snelwegparking aan de E17 werden met behulp van een speurhond vrachtwagens doorzocht. Ook enkele lijnbussen werden tegengehouden waarna 20 illegale transitmigranten werden opgepakt. Het gaat voornamelijk om mensen uit Eritrea. Rond de parking werd ten slotte nog één illegaal opgepakt. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) – die onlangs het nut van dergelijke acties verdedigde – kwam een bezoek brengen. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Ook het Britse medium BBC was aanwezig. Kruibeke is de Oost-Vlaamse gemeente waar burgemeester Jos Stassen (Groen) vorige maand besloot om niet meer pro-actief illegalen op te sporen.

21 illegalen zijn opgepakt in Kruibeke. Dit bij een grootschalige actie door de politiediensten deze ochtend. Om 04u00 ‘s morgens ging deze van start. 17 agenten van de federale politie zochten tal van geparkeerde trucks door met de hulp van een speurhond. Dit had echter geen resultaat. Een drone met een infraroodcamera kon wel 26 personen detecteren die wegvluchtten, maar er kon slechts één van hen opgepakt worden. Wanneer men 4 De Lijn-bussen controleerde langs de N419 in Kruibeke konden echter wel 20 illegalen opgepakt worden, vooral Eritreërs. Ze werden naar het commissariaat gebracht voor identificatie en verhoor. Daar zal beslist worden wat met hen zal gebeuren. Veelal krijgt men een papieren bevel om het grondgebied te verlaten, maar soms wordt men gebracht naar een gesloten centrum in afwachting van repatriatie.

Belangrijke toeschouwers bij actie in Kruibeke

Opvallend: de actie werd bijgewoond door Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers (door N-VA voorgedragen), het parket én een cameraploeg van het Britse BBC-netwerk. Zij maken een reportage over de aanpak van ons land met betrekking tot illegalen en vluchtelingen.

Jambon licht toe dat de actie vooral draait om het oprollen van mensensmokkelnetwerken. “Zolang [het VK] echter het imago heeft van het ‘beloofde land’ zal de stroom transmigranten niet stoppen”, zo vertelt de minister in Het Laatste Nieuws. Kruibeeks burgemeester Stassen sluit zich hierbij aan: “Groot-Brittannië moet zelf ook meer inspanningen doen om dit imago van zich af te schudden. Maar ook het feit dat hun economie deels draait op laagbetaalde werkkrachten werkt deze problematiek in de hand.”

Jambon hoopt op een (nog) betere samenwerking met het VK om illegale migratie en mensensmokkel te bestrijden, maar Jambon vreest dat zonder ingrijpende maatregelen – zoals het invoeren van een Britse identiteitskaart – men zal blijven dweilen met de kraan open. En het invoeren van zo’n Britse identiteitskaart ziet Jambon “nog niet zo snel gebeuren”.