De nieuwe Sportminister van Frankrijk, Roxana Mărăcineanu, is nog maar net aangesteld na enkele onregelmatigheden in de regering van Frans president Emmanuel Macron (LREM) of er is al een nieuw schandaal bovengedreven. Mărăcineanu zou namelijk in een sociale woonst wonen nadat haar politieke vader, Philippe Kaltenbach (PS), burgemeester werd in Clamart. Kaltenbach ontkent echter favoritisme. De Sportminister kondigde reeds om te verhuizen uit de woning. Het loon van een minister in Frankrijk bedraagt 9.940 euro bruto per maand.

Eerder deze maand werd voormalige olympisch zwemster Roxana Mărăcineanu door president Emmanuel Macron werd aangesteld als vervanger van de opgestapte minister van Sport Laura Flessel. Flessel hangt een onderzoek wegens belastingfraude boven het hoofd. Maar nu ligt ook Maracineanu onder vuur. Ze zou – ondanks haar omvangrijk ministerloon – gehuisvest zijn in een sociale woonst.

Slecht nieuws voor Macron

Het Franse medium Mediacités bracht naar boven dat de Sportminister de sociale woning kreeg toen haar politieke mentor, Philippe Kaltenbach (PS) burgemeester was in Clamart, de woonplaats van Mărăcineanu (onafhankelijk). “Als ze die sociale woning verkreeg, is dat omdat haar inkomen destijds aan de voorwaarden voldeed”, zo ontkende Kaltenbach echter tegenover Mediacités enige vorm van favoritisme. “We kunnen niet verhinderen dat verkozen functionarissen sociale huisvesting krijgen als ze daarvoor in aanmerking komen.” Mărăcineanu zelf liet een gelijkaardig geluid horen, maar gaf wel al mee om samen met haar man, een journalist bij Radio France, een nieuwe woonst te zoeken. Een minister in Frankrijk verdient 9.940 euro bruto per maand.

Het nieuws komt ongelegen voor president Macron. De gepeilde populariteit van de linksliberale president kreeg onlangs een stevige duw naar beneden. Slechts 31 procent van de Fransen staat nog achter het beleid van Macron. De Franse leider heeft een woelige zomer achter de rug. Eerst was er het schandaal rond zijn persoonlijke lijfwacht Alexandre Benalla. Op beelden was te zien hoe Benalla een betoger fysiek te lijf ging. Daarnaast was er ook het recentelijke vertrek van zijn minister van Milieu Nicolas Hulot (onafhankelijk). Tot slot stapte de voorganger van Mărăcineanu, Laura Flessel, op wegens een onderzoek rond fraude.