In Nederland zorgen plannen voor een wetswijziging van de wapenwet voor ophef. Dat schrijft de Volkskrant. De Nederlandse regering wil van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt het ras of de etnische herkomst registreren. Ook politieke en levensbeschouwelijke opvattingen en geloof zullen worden vastgelegd. Regeringspartijen CDA en D66 zijn niet opgezet met de plannen. Ook vanuit privacy- en schietverenigingen klinkt er onvrede.

De Nederlandse regering wil van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt het ras of etnische herkomst registreren. Ook politieke en levensbeschouwelijke opvattingen en geloof zullen worden vastgelegd. De gegevens kunnen tot dertig jaar bewaard worden na vernietiging van het wapen.

EU-richtlijn

De wetswijziging is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn – een reactie op de terreuraanslagen in Parijs in 2015 – omtrent wapens en munitie. De bedoeling is om de traceerbaarheid van vuurwapens binnen de EU te verbeteren en wapens makkelijker te traceren.

Volgens de bevoegde ministers van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) en Natuur Carola Schouten (CU) zijn de “risicofactoren voor wapenbezit divers”. Volgens de ministers heeft de politie daarom behoefte aan informatie  “uit verschillende bronnen” om af te wegen “of het veilig is aan iemand het bezit van een wapen toe te staan”.

“Privacygrens overschreden”

Enkele Nederlandse regeringspartijen hebben grote bezwaren tegen de plannen. Het gaat vooral om de christendemocratische CDA en het linksliberale D66. Volgens Chris van Dam (CDA) kan hij zich geen situatie voorstellen “die rechtvaardigt dat dit zo in de wet wordt opgenomen”.

“Wij moeten deze privacygrens niet overschrijden”, aldus Monica den Boer (D66). “Het is volgens de minimumeisen van de Europese richtlijn ook helemaal niet nodig. Wij doen niet aan discriminatie en etnisch profileren, dus deze bijzondere persoonsgegevens moeten uit het wetsvoorstel.” 

Volgens Sander Duisterhof, directeur van schietverenigingenkoepel Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA), kan de registratie “een discriminerende en stigmatiserende werking hebben”. Hij wijst erop dat met legaal geregistreerde wapens bijna geen incidenten gebeuren. Ook de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit Autoriteit Persoonsgegevens is niet opgezet met de plannen.