Voormalig Belgisch premier Yves Leterme (CD&V) functioneerde de laatste tijd alles behalve kritiekloos als secretaris-generaal van Idea. Zo raakte bekend dat KPMG in een audit het “autoritaire leiderschap van de secretaris-generaal” laakt. Zelf ontkende de christendemocraat deze beschuldigingen evenwel“Ik heb strengere regels ingevoerd, niet iedereen vindt dat leuk”, stelde hij medio augustus tegenover “Terzake”. Met die uitleg schijnt men evenwel geen genoegen te nemen. Zo weet de Zweedse krant OmVärlden dat Leterme zichzelf niet zal opvolgen

Leterme is als sinds 2014 secretaris-generaal bij Idea. Normaliter zou zijn mandaat volgend jaar aflopen. Een eventuele verlenging van dat mandaat werd van tafel geveegd en de internationale organisatie zou op zoek zijn naar een nieuwe secretaris-generaal. Wel zou Leterme zijn aflopende mandaat kunnen uitdoen.