Vijf moslimverenigingen hebben klacht ingediend tegen dierenrechtenorganisatie GAIA omdat de organisatie een inbreuk zou hebben gepleegd op de antiracisme wet. Dat meldt Belga. Het betreft een foto van een schaap met een bloedtraan die GAIA gebruikt om de praktijk van onverdoofd slachten aan te klagen. Volgens de moslimverenigingen is die foto beledigend voor moslims.

In Vlaanderen is onverdoofd slachten sinds het begin van dit jaar verboden, maar in Wallonië (nog tot 2019) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag de religieuze praktijk wel nog uitgevoerd worden. GAIA voert daartegen campagne met een foto van een schaap met een bloedtraan, sinds 2017 het visuele uithangbord van de campagne van GAIA. Maar mogelijk komt daar binnenkort verandering in.

GAIA beledigt moslims

Verschillende islamitische verenigingen, waaronder het Turkse overheidsorgaan Diyanet, hebben immers klacht ingediend tegen de campagne en de bijhorende foto.  Volgens de verenigingen zou de foto aanzetten tot haat en geweld en zou het een schending zijn van de antiracismewet. Ze vinden dat moslims door GAIA worden afgeschilderd als “barbaren”, waardoor moslims zich beledigd en gekrenkt zouden voelen, klinkt het.

GAIA reageert in een persbericht verbolgen op de klacht. “We worden valselijk beschuldigd en aangeklaagd”, klinkt het. “We nemen dit niet licht op. Moeten we in de toekomst toestemming vragen aan de Turkse president Erdogan? Ik heb er alle vertrouwen in dat we volledig in ons recht zijn. Dit is ongezien en laster voor onze organisatie.”

(Lees verder onder de tweet.)

Er werd een onderzoeksrechter aangesteld en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch werd zelfs al verhoord door de Brusselse politie. “Dit is een poging tot intimidatie en verdachtmaking die er zwaar over is”, reageert Vandenbosch. “Wij voeren vreedzaam campagne voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest en maken daarvoor legitiem gebruik van ons recht op vrije meningsuiting.”

1 REACTIE